FETÖ'cülerin ortak savunması: "İnkar"

FETÖ'cülerin ortak savunması: "İnkar"
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine yönelik davalardaki müşteki avukatları, sanıkların sürekli inkar taktiğiyle savunma yaptığına işaret etti.

FETÖ'cülerin ortak savunması: "İnkar"

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine yönelik ülke genelinde çok sayıda dava görülürken, davalardaki müşteki avukatları, sanıkların sürekli inkar taktiğiyle savunma yaptığına işaret etti.

FETÖ davalarındaki müşteki avukatları, sanıkların savunma tarzını AA muhabirine yorumladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, takip ettikleri FETÖ davalarında sanıkların savunmalarını genelde inkar üzerine kurduğunu belirterek, "Sanıkların FETÖ mensubu oldukları gerçeğini dikkate aldığımızda bu onlardan beklediğimiz bir savunma tarzı. Çünkü bu örgüt mensupları sistematik olarak yalan söylemeyi, gerçeği çarpıtmayı örgüt eğitiminin bir parçası olarak görüyor. Normal hayatlarında gerçeği gizlemek için nasıl yalan söylüyorlarsa yargılamada da aynı şekilde davranıyorlar." dedi.

Aydın, FETÖ'cü sanıkların normal hayattaki davranış kalıplarının yargılandıkları dava duruşmalarına da yansıdığını söyledi.

Ceza yargılamalarında geçmişten bu yana sanıkların avukat huzurunda alınmayan savunmalarında aleyhe kısımları inkar ettiklerine şahit olduklarını anlatan Aydın, ancak bu yargılamalarda daha önce benzeri görülmeyen durumlarla karşılaştıklarını anlattı.

Avukat Aydın, "Sanıklar sadece emniyette değil savcılık aşaması ve sulh ceza hakimliğinde avukat huzurunda alınan ifadelerin de tamamını inkar ediyor. Bu, daha önce emsali yaşanmamış bir durum." diye konuştu.

'Terör örgütünün genel anlayışı bu"

Gölbaşı Özel Kuvvetler Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin davaların müşteki avukatlarından Tuğba Sağlam Eker de FETÖ dosyalarında yargılanan sanıkların genelde emniyet ve savcı karşısında verdikleri ifadelerini reddettiğini söyledi.

FETÖ sanıklarının genel olarak inkar politikası izlediklerini belirten Eker, "Çünkü, terör örgütünün genel anlayışı bu. Hepsinin savunmaları genel olarak darbe girişimini terör saldırısı zannettikleri yönünde. Bunun herhangi bir inandırıcılığı olduğunu düşünmüyoruz. Telefonları olmasına rağmen bakmıyorlar, uyarıları duymadıklarını iddia ediyorlar. Bu nedenle savunmaların güvenilir olmadığını değerlendiriyoruz. Hepsi aynı kurgu içinde bir ağızdan çıkmış gibi savunma yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Prototip savunma tekniği"

FETÖ davalarında müşteki avukatlarından Zeki Arıtürk de sanıkların emniyette, savcıda alınan ifadeleri reddettiğini belirterek, "Yanıltıldık, olayın sıcaklığıyla öyle söyledik, zorla söyletildi." gibi ifadeler kullandıklarını anlattı.

Arıtürk, "Savunmalardaki tutum hangi mahkemede olursa olsun hemen hemen aynı. Bütün davalarda prototip bir savunma tekniği var. Bunun, iyi bir organizasyonla yapıldığını düşünüyorum." dedi.

Mahkemelerde sürecin çeşitli müdahalelerle yavaşlatıldığını düşündüğünü ifade eden Arıtürk, "Ben FETÖ'cülerin bu davayı sulandırmak için hiç alakası olmayan insanları bu işin içine ittiğini düşünüyorum. Bu nedenle yaşanan mağduriyetler var. İşi sulandırmak isteyen darbeciler, birçok kişiyi ihbar etti. Çuvalın içine birçok kişiyi aldılar. Bunların ayıklanması lazım." diye konuştu.

"İfade almak delil elde etmektir"

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, kollukta verilen sanık ifadelerinin hangi durumlarda geçerli olacağını anlattı.

Prof. Dr. Şen, "Eğer kollukta alınan ifadede yanında avukat varsa Ceza Muhakemesi Kanunu 148/4. maddeye göre sanık inkar etse bile o ifade geçerlidir. Çünkü ifade almak delil elde etmektir, hakimin yaptığı sorgu ise şüpheliye ve sanığa hakkını kullandırmaktır." dedi.

"Klasik bir savunma taktiğidir"

Avukat Hüseyin Ersöz ise FETÖ sanıklarının savunma tarzını yorumlayarak, sanıkların duruşmalarda önceki beyanlarını inkar etmesini klasik bir savunma taktiği olarak değerlendirdi.

Sanıkların savcılık ifadesinde ve hakimlik sorgusunda olayın sıcaklığıyla aleyhe beyanda bulunması halinde bunu mahkeme aşamasında değiştirme hakkına sahip olduğunu belirten Ersöz, bu şekilde aleyhe beyanda bulunanların genellikle mahkeme aşamasında ifadelerini reddettiğini, bunun tamamiyle bir savunma taktiği olduğunu söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.