Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: 100 yaşında bir çocuk!

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: 100 yaşında bir çocuk!
Ünlü sanatçı Fazıl Say, 100. Yıl Marşı'nın ardından bir 100. yıl bestesiyle daha sahne alacak.

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 23 Nisan 2023'te İzmir'de 100. Yıl Marşı'nın prömiyerini gerçekleştirmişti. Sanat duayeni, Borusan Sanat'ın siparişi üzerine şimdi de 100. yıl senfonisini besteledi.

Eserine "100 Yaşında Bir Çocuk" adını verdiği 100. yıl senfonisi, 12 Ekim 2023 Perşembe günü Zorlu PSM'de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın sezon açılış konserinde milyonlarca kişiyle buluşacak.

342.jpg

Fazıl Say'ın bestelediği 100. yıl senfonisi, Borusan Filarmoni Orkestrası'nın (BIFO) 2023-2024 sezonunun açılış konserinde müzikseverlere duyurulacak. Konser, şef Can Okan tarafından yönetilecek.

56456.jpg​​​​​​​

Ünlü şef Can Okan, daha öncesinde de Say'ın pek çok konserinde görev almış, iki ünlü isim beraber sanat gösterileri gerçekleştirmişlerdi.

Fazıl Say, "100 Yaşında Bir Çocuk" senfonisinin öncesinde de İstanbul Senfonisi, Fenerbahçe Senfonisi, Evren Senfonisi ve Mezopotamya Senfonisi gibi birçok besteye imza atmıştı.

56765.jpg​​​​​​​

Fazıl Say, son olarak 51. İstanbul Müzik Festivali'nde kadın şairlerin şiirlerinden bestelediği 'Dünya Anne'nin prömiyerini yaptı.

Ünlü sanatçının eserinde vokalde Serenad Bağcan, davulda Ferit Odman ve kontrbasta Volkan Hürsever eşlik etmişti.

324234.jpg​​​​​​​

FAZIL SAY KİMDİR?

Fazıl Say, 14 Ocak 1970 tarihinde Ankara'da doğdu. Babası yazar, yayıncı ve müzikolog Ahmet Say, annesi eczacı Gürgün Say'dır.

Fazıl Say henüz üç yaşındayken obuacı Ali Kemal Kaya ile ritmik jimnastik ve işitme alıştırmalarına, bir yıl sonra ise Mithat Fenmen’den piyano dersleri almaya başladı. Fenmen ile sekiz yıl boyunca solfej ve piyano çalışan Say bu süre zarfında küçük dinletiler de gerçekleştirdi.

1982 yılında Ankara Devlet Konservatuarı'na girdi. Üstün Yetenekli Çocuklar için düzenlenen 'Özel Statü' olarak nitelenen hızlandırılmış yoğun eğitim çerçevesinde eğitim görerek bu kurumun piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirdi. 1987 yılında konservatuardan mezun oldu. Mezuniyetinin ardından DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) bursuyla Almanya'ya gitti ve Düsseldorf'taki Robert Schumann Enstitüsü'nde ABD'li piyanist David Levine'in öğrencisi oldu. Dünyanın önde gelen Schubert yorumcularından olan Levine, "Yaratıcı Yorumculuk" açısından örnek bir piyanisttir. Fazıl Say, piyanist kimliğiyle onu örnek almıştır. Say, Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu'dan konser piyanistliği diploması alarak 1991'de mezun oldu.

Fazıl Say, 1992'de Berlin'e giderek 1995'e kadar kariyerine Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi'nde öğretim üyesi olarak devam etti. 1994’te Leipzig’de yapılan Avrupa Genç Konser Solistleri yarışmasına katılarak birinci oldu. Ardından 1995’te New York’ta yapılan kıtalararası yarışmanın da birincisi olarak konser kariyerine başlayan sanatçı, New York’a yerleşti.

1997’de çellist Gülyar Balcı ile evlenen Say'ın; bu evlilikten Kumru adında bir kızı oldu (2000). 2002’de İstanbul'a taşınan çift, 2004 yılında boşandı.

Beş kıtada konserler vermeyi sürdüren ve yirmi uluslararası ödülle onurlandırılan sanatçı yılda 120-140 konser vermektedir. New York Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde dünyanın en ünlü şefleriyle konserler veren sanatçı; 2007 Floransa Festivali’nin kapanış konserinde Zubin Mehta’nın yönettiği Floransa Orkestrası ile 20 bin kişi tarafından izlenen bir açıkhava konseri vermiştir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.