Faiz kararı açıklandı: Ekonomistlerden flaş yorumlar

Faiz kararı açıklandı: Ekonomistlerden flaş yorumlar
Merkez Bankası faiz kararını beklentilerinin üzerinde bir rakamla açıkladı. Piyasaların merakla beklediği kararın ardından ekonomistlerden ilk yorumlar geldi.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz beklentisini 500 baz puan yükselterek faizi yüzde 25'e çıkardı. Ekonomistler bu tarihi kararın ardından sosyal medya hesaplarından ilk değerlendirmelerde bulundu.

Kozanoğlu, faiz artışının kaybedeninin Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, kazananın ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay olduğunu belirtti.

Kozanoğlu;

"Merkez Bankası politika faizini beklenenin üzerinde 750 puan artırdı. Metinde enflasyonun tahmin aralığının üst sınırında gerçekleşeceği söyleniyor. Bu da Merkez Bankası'nın 2023 enflasyon tahminini %62’ye yükseltmesi anlamına geliyor. Piyasalar nezdinde 750 puan faiz artışının; Kazananı: Cevdet Akçay Kaybedeni: Gaye Erkan Temel faiz tezi çöpe atılanı: Artık onu da siz söyleyin." ifadelerinde bulundu.

hayri.jpg

"YETERLİ OLMASA DA OLUMLU BİR ADIM"

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise sürecin yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Eğilmez, "Merkez Bankası politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

mahfi.jpg

"BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR"

Güldem Atabay'da politika faizinin beklenenin 500 baz puan üzerinde artırıldığına dikkat çekti. Atabay, enflasyon konusunda uyardı. Atabay ayrıca Merkez Bankası'nın faiz artışının süreceğini açıklarken herhangi bir beklenti koymadığına dikkat çekerek bu durumun belirsizliği sürdürdüğüne vurguda bulundu.

Atabay şunları söyledi:

TCMB'den olumlu sürpriz faiz artışı:+750 baz puanla %25. Beklentinin 500 baz puan üzerinde.

"Basit metin net mesajlar: Kademeli faiz artışı yanında miktarsal sıkılaştırma ve sadeleşme devam edecek. 2023 TÜFE'nin %62 etrafına daha yakın olacağı ekiyle. Uzun zamandır ilk ferahlık. Merkez Bankası, faiz artışlarına devam edeceğini açıklarken, beklenti seviyesi koymuyor. Dolayısıyla %25 faiz henüz %65-70 enflasyonla mücadele etmeye yetmeyeceği gibi %35-40 aralığına çıkması halinde dahi faiz seviyesi yetersiz kalma riski taşımakta. Bu açıdan da belirsizlik devam ediyor."

gulden.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.