EYT'lilere ve ev hanımlarına müjde

EYT'lilere ve ev hanımlarına müjde
EYT'den dolayı emekli olanlara bir sürpriz de emlak vergisinden yana geldi. Bu yıl emekli olanlar ve ev hanımları bu indirimden faydalanabilecek.

Kübra ÇELEBİ / KAMU SON HABER

EYT kararı ile emekli olan kişilere ve ev hanımlarına sürpriz haber geldi. Gerekli koşulları karşılayan kişiler için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenlerine vergi oranı sıfır olacak. Bunun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri sahibi olanlar da indirimli vergi oranından yararlanabilecek.

EVİNİ KİRAYA VEREN DE BU HAKTAN YARARLANACAK

Evini kiraya verip başka bir evde kiracı olarak yaşayan kişilerde bu avantajdan yararlanabilecek. Emekli olup sürekli ikâmet edilen tek bir yazlık için vergi verilmeyecek.

Bu yıl emekli olan EYT'liler menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmadığı takdirde gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacak.

HEM KENDİ HEM EŞİNİN EVİ OLANDA YARARLANABİLİYOR

Hem kendi üzerine, hem eşi üzerine ev sahibi olanlarda bu muafiyetten yararlanabiliyor. Sunulan tek şart ise kişinin üzerinde bir konut olması.

Hisseli konut üzerinde 200 metrekareyi geçmeyen hissesi olan emeklilerde bu indirimden hisseleri oranında faydalanabiliyor. Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse bu muafiyetten yararlanabiliyor.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAMA ŞARTI ARANIYOR

Emekli olanların bu muafiyetten yararlanabilmesi için emekli olup çalışmaması gerekiyor. Faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin önceki yıl uygulanan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması gerekiyor. Belirlenen tutar ise 150 bin lira olarak açıklandı.

Dul, yetim aylığı ölüm, maluliyet ve nafaka alan kişilerde bu muafiyetten yararlanabilecek. 18 yaşını geçmiş işsizler, gaziler, engelliler, ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri de yararlanıyor.

Yazlık evini sürekli kullanan kişiler ise ikametgahını orada gösterdiği takdirde bu ev için kullanabiliyor. Fakat başka bir evi için bu indirimden yararlanamıyor.

NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK ?

Bu yıl emekli olanlar, aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren indirimli emlak vergisi ödeyecek. Sadece tek evi olanlar ise 2024 yılı itibari ile bu muafiyetten yararlanabilecek. Emekli aylığı dışında geliri olanlar ise bu muafiyetten yararlanamıyor. Başvuru için hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.