EYT'de milyonları ilgilendiren yeni sorun: Yasal anlaşma yapılmalı!

EYT'de milyonları ilgilendiren yeni sorun: Yasal anlaşma yapılmalı!
Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşan EYT'ye ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. SGK önlerindeki koşuşturmalar devam ederken, işçi ve işveren arasında bazı sorunlar boy gösterdi.

Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu''ndan geçmesinin ardından Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve e-Devlet üzerinden işlemlerini yapmak isteyen EYT''lileri ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Başkanı İrfan Akar, EYT''nin yasalaşmasının ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

 iş dünyasındaki yükü azaltmak üzere hükumetin hazırladığı Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) paketindeki EYT çerçevesinde kıdem tazminatı kefalet hacminin 50 milyar TL’ye çıkarılmasının olumlu bir tavır olduğunu ancak KGF sürecinin firmalar ve işveren arasında bazı sorunlar çıkarabileceğini gördüklerini söyledi.

KREDİ SORUNU YAŞANIYOR

İHA''da yer alan habere göre; Akar, firmaların bu çerçevede ciddi bir ödeme yükünün altına girdiğini ve birçok işverenin bankalarla kredi sorunu yaşadığını belirterek, hükumetin bu ödemeyi işveren ile işçi arasında yasal bir anlaşma ile taksitlendirmesi gerektiğine değindi.

Akar, EYT''de kıdem tazminatı sürecinin bankalar üzerinden yapıldığını kaydederken, KGF olmadan işçi ve işveren arasında taksitle ödenecek bir yapının kurulmasını gerektiğine dikkat çekti.

EYT düzenlemesi sonrası kendilerinin de şikayetler aldıklarını söyleyen Akar, "Hükumetimiz bir haksızlığı gidermiştir evet ama diğer tarafta firmalara bu zorlu süreçte ciddi ödeme sıkıntısı doğmuştur. Bu ödemenin vadelere yayılması gerekir. İşçilerimizin hakları verildi ama burada herkesin fedakarlık yapıp karşılıklı anlaşma ortamı sağlayıp işverene de bir olanak sunulması gerekiyor" dedi.

"FİRMALAR, İŞÇİLERİYLE ANLAŞSIN"

"Deprem oldu, ekonomik sorunlar oluştu" diyen Akar, "İşveren açısından bunu da görmek gerekir. Firmalar kendi aralarında işçileriyle anlaşsın ve eşit taksitlerle ödesinler. Bu süreç bankalar arasında yürüyen bir sistem, kredi notu düşük olan firmaların sıkıntısı olacak. Bu nedenle işçi ve işveren arasına yasaların belirlediği şekilde bir taksit imkanı verilmesi gerekir. Yoksa sistem bir kısır çekişmeye gider ve iş dünyası ile birlikte üretim de sıkıntıya girer" ifadelerini kullandı.

EYT düzenlemesindeki ana başlıklar ise şöyle:

- 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenler düzenlemeden yararlanacak.
- EYT''de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.
- Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.
- Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.
- Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak.
- EYT''lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu''ndan destek verilecek.
- Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
- Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK''ya yapılabilecek.
- 5 bin 500 liranın altında maaş olmayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.