Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih öldürüldü

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih öldürüldü
Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Sana'nın güneyinde konvoyunu durduran Husiler tarafından öldürüldü.

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih öldürüldü

Genel Halk Kongresi partisi üst düzey yetkilisi, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in öldürüldüğünü bildirdi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Husilerin, Salih'in konvoyunu Sana'nın 40 kilometre güneyinde memleketi Sanhan'a giderken durdurduklarını ve Salih'i bilinmeyen bir yere götürmelerinin ardından başından vurarak öldürdüklerini belirtti. 

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. 

Sabahın erken saatlerinde Salih'in evine girmeyi başaran Husiler, içerideki tüm silahları çıkardıktan sonra eve yerleştirdikleri patlayıcıları infilak ettirmişti.

Ali Abdullah Salih kimdir?

21 Mart 1942'de Yemen'in Başkenti Sana'da dünyaya geldi. Ailesi Sanhan aşiretine mensuptu. Yemen'in iki ayrı devlet olduğu dönemde 1978 ile 2012 arasında Yemen Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yemen'de en uzun devlet başkanlığı görevinde bulunan Salih, döneminde Kuzey- Güney olarak iki ayrı yönetim halinde olan Yemen'i 22 Mayıs 1990 yılında tek devlet olarak birleştirdi.

Yemen'de 1999 yılında yapılan doğrudan seçimlerde ülkenin ilk seçilmiş devlet başkanı oldu. Arap Baharıyla başlayan toplumsal hareketlilik sonucu 25 Şubat 2012'de görevinden istifa etmişti. Salih, 2014'te uluslararası kabul görmüş meşru hükümete karşı İran yanlısı Husilerle işbirliği yapmıştı ancak bir süredir devam eden anlaşmazlık geçen cumartesi şiddetli çatışmalara dönüşmüştü. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.