Esenlerli kadınlar hem başarılı hem mutlu

Esenlerli kadınlar hem başarılı hem mutlu
Esenler Belediyesi’nin 8 yılda gerçekleştirdiği “Annemle Okuyorum”, “Anne Üniversitesi” Ev Ekonomisi gibi onlarca proje ile Esenlerli kadınlar hem çok başarılı hem çok mutlu...

Esenlerli kadınlar hem başarılı hem mutlu

Süha ÇARDAKLI / Günboyu

Esenler Belediyesi, istihdamından eğitimine, sosyal ve kültürel etkinliklere katılımından çocuklarıyla yapabileceği her türlü faaliyete kadar her zaman ilçedeki kadınların yanında yer alıyor. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun, “Bir toplumu tebessüm ettirmek istiyorsanız, kadınları tebessüm ettirmeniz gerekir” sözünden hareketle Esenler Belediyesi, 8 yılda kadınlara yönelik onlarca proje gerçekleştirdi... Okuma-yazma bilmeyen anneler, “Annemle Okuyorum” kütüphanesinde okuma-yazma öğrendiler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tahtaya çıkarak daha yaşanabilir bir dünya için temennilerini bir bir yazdılar.

ANNELER ÜNİVERSİTELİ OLDU

Esenler’de okul çağında çocuğu bulunan ve lise mezunu olan anneler, Türkiye’de bir ilk olan Anne Üniversitesi ile üniversiteli oldular. Anne Üniversitesi mezunu anneler, diplomalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın elinden alarak, üniversite hayallerini gerçekleştirdiler. Anne Üniversitesi’nden mezun olan annelerin yazdıkları ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış masallar derlenerek “Annemin Masalı” adıyla kitap haline getirildi. Esenlerli kadınlar, ev ekonomisine de el attılar. Esenler Belediyesi tarafından, kadın istihdamının arttırılması ve kadınların iş hayatına katılması amacıyla hayata geçirilen KADEME (Kadını Destekleme ve Mesleki Eğitim Merkezi) ile iş hayatına atılmak isteyen kadınlara yeni ufuklar açıldı. İşveren ve çalışan kadının güvenliğini esas alan KADEME projesi kapsamında; Yardımcı Kadın, Çocuk Bakımı ve Yaşlı/Hasta Refakati alanında mesleki eğitimler alan kadınlar, çalışma yaşamına nitelikli bir işgücü olarak katıldılar.

GİRİŞİMCİ KADINLARA PROJELER

Hayallerini, hayal olmaktan çıkarıp gerçeğe dönüştürmek isteyen girişimci kadınlar için “İstanbul Kadın İstihdam ve Girişimcilik Merkezi Projesi” gerçekleştirildi. Projeyle, Esenler’de yaşayan ev hanımları, hayallerindeki işi kurmak için KOSGEB işbirliğinde aldıkları eğitimlerin ardından kendi işlerinin patronu oldular. Ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını desteklemeye yönelik çalışmalar kapsamında alanında uzman isimler tarafından Esenlerli kadınlara “İş Fikri Seçme”, “Girişimcilik”, “Pazarlama Planı”, “Finansal Plan” konulu çok sayıda kurs, eğitim, seminer de veriliyor. Anne Üniversitesi’nin ilk mezunlarından Raziye Sevahilli, kendi işinin patronu oldu.

Kendi işinin patronu olma yolunda ilk adımı Anne Üniversitesi’nin afişini gördüğünde attığını söyleyen Raziye Sevahilli, “İlkokul mezunuyum. Bir gün yolda yürürken Esenler Belediyesi’nin Anne Üniversitesi projesinin afişini gördüm. Üniversite okumak içimde bir ukteydi, bu vesileyle Anne Üniversitesi’ne başvurdum ve birbirinden faydalı eğitimler aldım. Girişimcilik üzerine aldığım eğitimler kendi işimi kurma heyecanlarımı hayal olmaktan çıkardı ve yola koyuldum. Yapamayacağımı söyleyenler de oldu ama inancım hiç kırılmadı. Bir dükkan tutup 2 makineyle açtığım tekstil atölyemde 10 makine ve 10 elemanımla, bir aile gibi çalışıyoruz. Önceden inşaat işiyle uğraşan eşimle birlikte 3 yıldır kendi dükkanımızı işletiyoruz. İnşallah işleri daha da büyüteceğiz” diye konuştu. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.