Erkeklerde meme kanseri görülür mü?

Erkeklerde meme kanseri görülür mü?
Meme kanseri kadınlarda daha sık görülüyor ancak erkekler de meme kanserine yakalanabiliyor.

Erkeklerde meme kanseri görülür mü?

Erkeklere meme kanseri tanısı kadınlardan daha geç konur. 100 meme kanserli kadınla karşılaştırıldığında, bir erkek meme kanserine sahiptir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 300 erkeğe meme kanseri teşhisi konuyor.

Erkek meme kanseri en çok 60 yaş üstü erkeklerde görülür. Ailevi ve genetik yatkınlıklar, göğüs bölgesinde radyoterapi veya radyasyona maruz kalma, vücutta herhangi bir nedenle östrojen artışı ve bazı sendromlarda erkeklerin meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Patolojik olarak kadınlarda en sık görülen alt tip olan invaziv duktal karsinom görülebilir. Yaşın ilerlemesi ve tümör boyutunun artması hastalığın seyrini olumsuz etkiler.

En sık görülen semptom meme dokusunda bir veya daha fazla kitledir. Memenin boyutu, şekli veya derisi değişecektir. Koltuk altı şişmesi ve lenf düğümlerinde ağrı Şişlik görülebilir. Ciltte soyulma, kızarıklık ve açılma görülebilir. Kadınlarda olduğu gibi mamografi ve meme ultrasonu yapılabilir. Teşhis amacıyla meme biyopsisi gereklidir. Kadınlarda olduğu gibi tedavi aşamasına ve patolojik durumlara göre cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi verilebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.