Cumurbaşkanlığı Kararnamesi, Anayasa Mahkemesinden döndü

Cumurbaşkanlığı Kararnamesi, Anayasa Mahkemesinden döndü
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yapılan değişikliği, Anayasaya aykırı bularak iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, CHP'li Özgür Özel, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır ile birlikte 130 milletvekilinin yaptığı başvuruyu haklı buldu.

CHP'liler, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin iptali için Anayasa Mahkemesine gitmişlerdi.

İPTALİ İSTENEN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ KURALI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin (CBK) 1. maddesiyle (47) numaralı CBK'nın 5. maddesinin (4) numaralı fıkrasının değiştirilen dördüncü cümlesi şöyledir:

"Bir kamu kurumunda çalışmayanlardan üyeliğe atanıp görevi herhangi bir sebeple sona erenlere başka bir görev veya işe başlayıncaya kadar, almakta oldukları her türlü ödemeler Kurum tarafından verilmeye devam edilir ve bu şekilde yapılacak ödeme iki yılı geçemez."

mahkeme.jpg

İPTAL TALEBİNİN GEREKÇESİ

"Dava dilekçesinde özetle; dava konusu kuralla Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin özlük haklarına yönelik bir düzenleme getirildiği, kamu görevlilerinin özlük haklarıyla ilgili düzenlemelerin münhasıran kanunla yapılması gerektiği, bu itibarla CBK'lar için öngörülen anayasal çerçevenin dışına çıkıldığı belirtilerek kuralın Anayasa'nın Başlangıç kısmı ile 2., 6., 7., 8., 11., 35., 104. ve 128. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştür."

Anayasa Mahkemesi, değiştirilen cümlenin konu bakımından yetki yönünden Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, CHP'lilerin yukarıdaki gerekçeyle yaptıkları iptal başvurusunu haklı buldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.