En çok mülteci Türkiye'de

En çok mülteci Türkiye'de
Dünyada uluslararası koruma talep eden ve yerlerinden edilmiş kişilerin yüzde 57'si 10 ülkede bulunuyor.

En çok mülteci Türkiye'de

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük mülteci krizinin yaşandığı son yıllarda yerlerinden edilmiş ve uluslararası koruma talep eden kişilere az sayıda ülkenin ev sahipliği yaptığı görülürken, bu kişilerin yüzde 57'sinin 10 ülkede bulunduğu göze çarpıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) yayınladığı 2015 yılı verilerine göre, dünya genelinde 21,3 milyon mülteci bulunuyor.

Ayrıca, 65,3 milyon kişi yerlerinden edilmiş durumda. BMMYK'ya göre, 2015 yılında her dakika ortalama 24 kişi evsiz kaldı. Bu da her gün 34 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı anlamına geliyor.

Mültecilerin yüzde 51'ini ise 18 yaşından küçükler oluşturuyor. 2015'te toplam 201 bin 400 mültecinin ülkesine döndüğü, bunların çoğunluğunu Afgan mültecilerin oluşturduğu görülüyor.

multeci2.jpg

Türkiye başı çekiyor

Türkiye, koruma talep eden kişilere ev sahipliği yapan ülkeler arasında en önde geliyor.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 2016 Aralık verilerine göre, Türkiye'de toplam 3,1 milyon sığınmacı bulunuyor. Türkiye, bu rakamla dünyanın en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı kişilerin 2,8 milyonunu geçici koruma altında bulunan Suriyeliler oluşturuyor. Geri kalan yaklaşık 291 bin kişi ise çoğunlukla Irak, Afganistan, İran, Somali ve diğer ülkelerden gelenlerden oluşuyor.

Pakistan (1,6 milyon), Lübnan (1,1 milyon), İran (979 bin 400), Etiyopya (736 bin 100), Ürdün (664 bin 100), Kenya (552 bin), Uganda (428 bin 400), Çad (420 bin), Sudan (356 bin 200).

IOM'den Türkiye'ye övgü

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Ofisi Kamu Bilgi ve İletişim Yöneticisi Abby Dwommoh, Türkiye'nin gösterdiği fedakarlığın ve misafirperverliğin yeterince takdir edilmediğini kaydetti.

Dwommoh, mülteci sorununun oluşturduğu yükün tek bir coğrafi bölge ya da ülke tarafından değil, tüm dünya tarafından paylaşılması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.