Emekli ve memurlar dikkat 'Zam için kritik tarih belli oldu'

Emekli ve memurlar dikkat 'Zam için kritik tarih belli oldu'
3 Ocak’ta yılın son enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte, emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağı da belli olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyonunu 3 Ocak Çarşamba günü, saat 10.00’da duyuracak.

TÜİK’in verilerine göre, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,28 yükseldi. Temmuz-Kasım arasında ise, tüketici fiyatları yüzde 33,66 arttı. Bu nedenle, son 5 ayda, maaşlara verilen yüzde 6’lık zam oranı yetersiz kaldı ve enflasyon farkı ödenmesi gerekti.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, 2024-2025 yıllarındaki memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına ilişkin toplu sözleşme kararına göre, 2024’ün ilk yarısında belirlenen yüzde 15’lik zammın yanı sıra enflasyon farkı da uygulanacak.

1x-1-001.jpgMemur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak’ta alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de, 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon farkı oranında zam alacak.

“OVP’YE GÖRE ZAM ORANI YÜZDE 50’YE YAKLAŞACAK”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 33,66 olacağını söylerken en düşük memur maaşının da, 33 bin liraya ulaşacağını bildirdi.

TÜİK 3 Ocak saat 10.00’da aralık ayı TÜFE’sini açıklayacak.

kredi-faizleri-nasil-belirlenir-h7mk.jpg3 Ocak saat 10.00’da TÜİK’in aralık ayı TÜFE’sini duyurmasıyla, memur ve emekli maaş ve aylıklarının artış oranı da netleşecek.

Şimdilik 5 aylık TÜFE oranı yüzde 33,66. Bu 5 aylık duruma göre memur ve memur emeklilerinin maaş artışı yüzde 45, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı ise yüzde 33,66.

Orta vadeli programda yüzde 65 TÜFE oranı öngörülüyor. Eğer aralık ayında bu oran gerçekleşirse, o zaman da memur ve memur emeklilerinin maaş artışı yüzde 50 civarında olacak. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı da yüzde 38 civarında olacak.

para-emekli-tl-maas-3-qosv-cover.jpgEN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 33 BİN LİRAYA YÜKSELECEK

Tahmin edilen zam ile en düşük memur maaşı 33 bin liraya yükselecek. Zam oranı, 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıklarını da etkileyecek.

ARALIK AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 3,19

Diğer yandan aralık ayı enflasyonu beklenti anketine göre, bu ay için enflasyon beklentisinin ortalaması yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 65,19.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI MEMUR VE EMEKLİLER İÇİN ÖRNEK OLACAK MI?

Milliyet.com.tr’nin haberine göre, Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şöyle dedi:

"Bu hesap şöyle yapılıyor; son 6 aylık enflasyon farkının yüzde 38 olacağını öngörüyoruz. Toplu sözleşme zammı farkı da yüzde 9 olarak verilecek. Refah payı dahil olmak üzere toplamda yüzde 50’ye yakın zam yapılacak. Asgari ücrete verilen yüzde 49’luk zam da memur ve emekliler için örnek olacak.

turkish-lira.jpgSSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE NE KADAR ZAM VERİLECEK?

Ben de bu dönemde memur emeklilerine yüzde 50 zam verilecekse, diğer emeklilere de yüzde 50 zam verilmesini bekliyorum.

MEMURUN ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?

Memurlara yüzde 50’ye yakın zam verilecek. Temmuzda 8 bin TL’lik seyyanen zam verilmişti. Seyyanen zam tutarı üzerinden de bir zam bekliyoruz. Alınan maaş ne kadar ise, onun üzerinden bir hesaplama yapmak daha doğru olacaktır. Yüzde 50’lik zam ile en düşük memur maaşı 22 bin TL’den 33 bin TL’ye çıkacaktır.

para-emekli-tl-maas-g6ug-cover.jpgEN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR ARTACAK?

En düşük memur emeklisi maaşı 9876 TL civarındadır. En düşük memur emeklisi maaşının 14 bin TL civarına çıkmasını bekliyoruz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.