Emekli maaşını arttırmanın formülü ortaya çıktı! Çoğu kişi bilmiyor

Emekli maaşını arttırmanın formülü ortaya çıktı! Çoğu kişi bilmiyor
Milyonlarca emekli maaşlarını nasıl yükseltebileceklerini araştırmaya başladı. Emekli maaşını yükseltmek isteyenler için yeni formül ortaya çıktı. Çoğu kişinin bilmediği bu yöntemi uygulayan kişilerin maaşı % 15-20 civarında artıyor.

Emekli maaşını yükseltmek isteyen kişiler hangi yolları izleyebileceğini araştırıyor. Emekli aylıklarına yükseltmenin formülü açıklandı. Emekli aylıkları prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içindeki zamlar ve enflasyon verilerine göre değişiklik gösteriyor.

İsteğe bağlı sigorta kapsamında SSK'dan erken emekli olabilirken aynı zamanda yüksek aylık da alabilirsiniz. Bu kapsamda 2000 yılı öncesinde Bağ-Kur'lu olan kişilerin SGK'ya geçmesi durumunda aylıklarında %15-20 oranında artış görülüyor.

Bağ-Kur kapsamında kadınlardan 7200 erkeklerden ise 9.000 gün prim isteniyor. Bunun yanı sıra SGK'da 5.000 ya da 7200 gün prim eklenen kişiler erken emekli olabilir. SGK'da 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıcı bulunan kişiler 3600 günü tamamladığında emekli olabilirken Bağ-Kur'da en az 5.400 gün prim ödemesi gerekiyor. İşte emekli maaşı artırmanın formülü…

DAHA AZ PRİM ÖDEYİP DAHA YÜKSEK AYLIK ALMA HAKKI

Emekli olmak için 25 yıl ve 9.000 gün prim şartını yerine getirmesine 3,5 yıl kalan Bağ-kur'lu çalışanların son yıllarını SSK'lı olarak tamamlaması durumunda erken emekli olabiliyor. Bu kapsamda son 3,5 yılına yani 1261 günü SSK'lı tamamlayanlar SGK kapsamında yer alıyor. Bu yöntemle daha az prim ödeyerek daha yüksek aylık alma hakkı elde edebilirsiniz.

1994 YILINDA BAĞ-KUR'LU OLDUM, SON 3.5 YILDIR SSK'LI OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUM. HANGİ KURUMDAN EMEKLİ OLMAK DAHA AVANTAJLI?

Sigortalı Bir çalışanın hem SSK hem de bağ-kur prim ödemesi olması durumunda emekliliğinin son 7 yılının en sonuncusunun 2520 gününe bakılmaktadır. Çalışan kişinin fazla olan statüdeki çalıştığı süreler göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı sağlanır. Bağ-kur kapsamında 1260 gün SSK primi olması durumunda EYT düzenlemesi ile SSK emeklisi olabilir. SSK'dan emekli olan kişilerin de aylıkları daha yüksek olmaktadır.

HİZMET SÜRELERİNİN EŞİT OLMASI DURUMUNDA HANGİ STATÜDEN EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANIR?

1 Ekim 2008 sonrasında ilk kez sigortalı olarak çalışma hayatına başlayan kişilerin hizmette bulunduğu statü göz önüne alınarak emeklilik hakkı verilir. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanır. Emekli aylığı alınacak zam ve ikramiyeler de ona göre hesaplanır.

EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRAN PRİME ESAS KAZANÇLARIN ETKİSİ YILLARA GÖRE DEĞİŞİYOR MU?

SGK'ya bildirilmiş olan prime esas kazançlar emekli aylığını artırmak için önemli bir kriterdir.Bu kapsamda hesaplamalarda Ocak 2000 öncesi, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası ve bu tarihten sonrakiler olarak 3 dönemde inceleme yapılır. 2000 öncesindeki maaş hesaplamalarında gösterge memur maaş katsayısı ve aylık bağlama oranı kapsamında maaş hesaplaması yapılır. Gösterge sistemine göre hesaplama yapıldığında ise 2000 öncesindeki primler emekli maaşlarına ciddi oranda yükseltmektedir.

EYT'Lİ OLMAKLA BERABER EMEKLİ OLMAYIP ÇALIŞMAYA DEVAM EDERSEM EMEKLİ AYLIĞIM YÜKSELİR Mİ?

Emekli olmak için uzun yıllar çalışmak yani prim sayısının tek başına artması aylıkların yükselmesi için tek etken olarak görülmez. En önemli kriterlerden biri brüt kazancın yüksek tutardan yatırılmasıdır. Bildirilen matrah artış gösterdiğinde emekli aylığı da otomatik olarak yükselmektedir. Emeklilik başvurusu için bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuk sayısı da bildirilmektedir. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında bağlanan aylıklar da artış gösterir. Bu kapsamda emekli olarak çalışan kişinin aylık ortalama kazancı ile aylık bağlama oranı çarpılarak belirlenen tutar emekli maaşı olarak ödenir.

EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLAMIYORUM, HANGİ SİGORTALAR KOLAY ŞARTTA YAŞLILIK AYLIĞI BAĞLATIR?

Sosyal Güvenlik uygulamaları kapsamında çalışmaya başladığı tarihten önce malul olan, engellilik durumu nedeniyle vergi indiriminden yararlanan, çalışma güç kaybı bulunan, maden işçilerinden yer altında çalışanlar, erken yaşlandığı tespit edilenlere göre kolay bir şekilde emekli olabiliyor.

EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANIRKEN SON YILLARDAKİ KAZANCIN ETKİSİ VAR MI?

Emekli aylıklarının bağlanması durumunda prim günü aylık bağlama oranı, prime esas kazanç tutarı gibi parametreler göz önünde bulundurulur. Son 10 yıllık ortalama kazanç tutarı ile birlikte 2000 öncesindeki çalışmalar dikkate alınmaktadır. Çalıştığı süreç içerisinde Kazancı yüksek bildirilen kişilerin son 10 yılı dikkate alınırken düşük olan kişilerin ise son 5 yılı dikkate alınmaktadır. 2000'den sonra işe girişi olan kişilerin yüksek aylık alması için prim gününü artırması ve yüksek kazanç bildirisi yapması gerekiyor.

Kaynak: Sabah

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.