Elon Musk Tesla süper bilgisayarı duyurdu: Özellikleri ve fiyatıyla dudak uçuklattı

Elon Musk Tesla süper bilgisayarı duyurdu: Özellikleri ve fiyatıyla dudak uçuklattı
X'in sahibi Elon Musk, Tesla süper bilgisayarını ve tüm özelliklerini açıkladı.

Shiftdelete'de yer alan bilgilere göre, Ünlü CEO Elon Musk, yapay zeka iş yükü desteği için 10 bin ekran kartı içeren Tesla süper bilgisayarı için yatırım yaptığını duyurdu.

Elon Musk’ın talimatıyla geliştirilen süper bilgisayar ile, otonom araçlardan alınan yüksek miktarda veri işlenecek. Sistem bu hafta çevrimiçi oldu. Tesla, araçlarının tamamen otonom sayılabileceği noktaya ulaşması için çaba gösteriyor.

SÜPER BİLGİSAYARIN ÖZELLİKLERİ

Temmuz 2023’te CEO Elon Musk, firmanın gelecek yıl Dojo süper bilgisayarını oluşturmak için 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Tesla’nın kendi teknolojisini temel alan Dojo, 354 özel CPU çekirdeğiyle donatılmış D1 çipini içeriyor.

Her eğitim karosu modülü (yapay zeka eğitme) 25 adet D1 yongasından oluşur ve temel Dojo V1 konfigürasyonu toplamda 53.100 D1 çekirdeği içerir.

Firma ayrıca Haziran 2012’de 5.760 adet Nvidia A100 GPU ile donatılmış bir süper bilgisayar oluşturdu. Ancak şirketin H100 GPU’larından 10.000’ine yaptığı son yatırım, bu süper bilgisayarın gücünü gölgede bırakıyor. Değeri 300 milyon dolardan fazla olan bu yapay zeka kümesi, teknik hesaplama için 340 FP64 PFLOPS ve yapay zeka uygulamaları için 39,58 INT8 ExaFLOPS’luk en yüksek performansı sunacak.

Bir donanım uzmanı, Tesla’nın elindeki gücün aslında Lenoardo süper bilgisayarının sunduğundan daha fazla olduğunu ve bunun onu gezegendeki en güçlü bilgisayarlardan biri haline getirdiğine dikkat çekti. Nvidia’nın GPU’ları, şu anda dünyanın önde gelen üretken yapay zeka platformlarının çoğuna güç veriyor. Sunuculara takılan bu GPU’ların tıbbi görüntülemeden hava durumu modelleri oluşturmaya kadar birçok başka kullanım alanı bulunuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.