Elektriğe zam mı geliyor?

Elektriğe zam mı geliyor?
Boğaziçi Elektriğin iş yerlerine gönderdiği yazı doğrultusunda, elektriğe yüzde 30'un üzerinde zam geleceği ortaya çıktı.

Elektriğe zam mı geliyor?

T24'te yer alan habere göre, Boğaziçi Elektriğin tedarikçisi olduğu iş yerlerine gönderdiği yazı ile temmuz ayında elektriğe büyük bir zam geleceği ortaya çıktı. 2018 yılında 4 kez zam gören, 2019 yılında ise yerel seçimler dolayısı ile ertelenen elektrik fiyatlarının temmuz ayında yüzde 30’un üzerinde artırılması kuvvetli ihtimal. Kurum tarafından yapılan açıklamada, kur artışları gibi etkenler sonucu elektrik üretim maliyetinin yüzde 34 oranında arttığı belirtildi. Bu şartlar da sözleşmeli satış yaptıkları iş yerlerine mevcut fiyattan satış yapmalarının mümkün olmadığını kaydeden Boğaziçi Elektrik yetkilileri haziran sonu itibari ile sözleşmeleri feshedeceklerini duyurdu. 1 Temmuz itibari ile oluşacak maliyete göre yeni fiyat belirleyeceklerini ilan etti.

Evrensel'in haberine göre CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış AŞ adına Satış Direktörü Serkan Günaydın ile Ticari ve Mali İşler Grup Direktörü Akif Çağdaş Acar imzası ile abonelere gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Enerji piyasalarında yurt içi ve yurt dışı kaynaklı oluşan belirsizlikler ve kur artışlarının, önümüzdeki dönemde elektrik üretimin maliyetlerinde ve bu kapsamda Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından işletilen spot piyasada elektrik fiyatlarının artışına neden olacağı tahmin edilmektedir.”

EPDK: MALİYET YÜZDE 34 ARTACAK

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumunun (EPDK) önümüzdeki dönem maliyet öngörülerini yenilediğinin belirtildiği kurum açıklamasında 1 Temmuz itibari ile zam beklentisi şu ifadelerle vurgulandı: “Üzülerek belirtmek isteriz ki; elektrik maliyetlerindeki değişkenlikler ve kur artışlarından kaynaklanan ilave YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) maliyetlerinin yanı sıra 01.07.2019 tarihi itibariyle oluşması muhtemel yeni elektrik tedarik maliyet koşullarının yarattığı belirsizlikler, sözleşmenin mevcut şartlar dahilinde şirketimiz açısından devamının mümkün olmamasına sebebiyet vermektedir. Zira Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) bu doğrultuda 16/05/2019 tarihli kurul kararı ile 2019 yılı Haziran-Aralık 7 aylık dönemi için aylık bazda tedarik edilen birim enerji miktarın başına öngörülen YEKDEM maliyetlerini güncellemiş olup bir önceki öngörüsü ile kıyasladığında 7 aylık dönem için beklentilerinde ortalama yüzde 34 oranında artış olduğu gözlemlenmektedir.”

SÖZLEŞME FESHEDİLECEK

Sıraladıkları sebeplerden dolayı, elektrik enerjisi satış sözleşmesini 30.06.2019 itibari ile feshedileceklerini duyuran Boğaziçi Elektrik yetkilileri, isteyen iş yerleri ile EPDK’nın belirleyeceği fiyat üzerinden satış gerçekleştireceğini duyurdu: “Elektrik tedarikimiz, belirtilen fesih tarihine kadar mevcut şartlarda devam edecektir. Fesih tarihi itibariyle, başka bir tedarik şirketi ile ikili anlaşma yapmamanız durumunda, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri uyarınca tarafımıza, Son Kaynak Tedariki kapsamında ve tüketiminize bağlı olarak EPDK tarafından belirlenen Perakende Elektrik Satış Tarifeleri uygulamak suretiyle elektrik tedarik edilecektir.” 

2018'DE ELEKTRİĞE 4 KEZ ZAM GELMİŞTİ 

Geçen içerisinde konutlarda kullanılan elektriğe 4 kez, toplamda yüzde 31 oranında zam yapıldı. Sanayi elektriğine ise yüzde 41!

Zam oran ve tarihleri şöyle sıralandı:

1 Ocak 2018: EPDK, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8.8, sanayi ve ticarethanelerde elektriğe ise yüzde 8.4 zam yaptı.

1 Nisan 2018: Elektrik fiyatları ortalama 2.89 zamlandı.

1 Ağustos 2018: Farklı abone gruplarına göre elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında arttı.

1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam geldi.

 31 Mart yerel seçimlerinin ardından elektrik toptan satışı yüzde 37 zamlanmış fakat bu zam faturalara yansıtılmamıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.