Ehliyete zam geldi mi? Herkes merak ediyor ‘ehliyet zammı ne zaman uygulanacak 2024’

Ehliyete zam geldi mi? Herkes merak ediyor ‘ehliyet zammı ne zaman uygulanacak 2024’
Milyonlarca kişi merak ediyor; ehliyete zam geldi mi, ne zaman geldi? Ehliyet zammı ne zaman uygulanacak? 2024 yılı için işte detaylar…

Ehliyet alıp trafiğe çıkmak isteyenler, ceplerindeki parayı ehliyete göre ayarlamak isteyenler ehliyete zam geldi mi diye merak içerisinde bekliyor. Resmi Gazete’de bu konuyla ilgili yayımlanan karar merak ediliyor. Ehliyet zammı ne zaman uygulanacak diye merak edenler için detayları açıklayalım.

EHLİYETE ZAM GELDİ Mİ?

Pasaport, harç, ehliyet gibi kalemlere zam gelip gelmediği vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi. 2024 yılı yaklaşırken, alınan bir arar var mı yok mu diye çok kişi tarafından internette sorgulanıyor. Konuyla ilgili detaylar Resmi Gazete üzerinden yayınlandı mı diye merak ediliyor.

‘Ehliyete zam geldi mi?’ diye soranlar için konuya açıklık getirmek gerekirse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de bir karar yayımlandı. Karara göre yeniden değerlendirme oranı belirlendi.

ehliyet3.jpg

Ekim ayından öncesi için 12 aylık ortalama değişim oranı olarak ifade edilen yeniden değerlendirme oranı, Resmi Gazete’deki karara göre 2023 yılı için yüzde 58,46 oldu. Yani ehliyete zam geldi mi sorunuzun cevabı burada yatıyor. Bu karara göre pasaport, ehliyet, vergi, harç gibi kalemlere bu oranda zam yapılacağı bekleniyor.

EHLİYETE ZAM NE ZAMAN GELECEK?

Ehliyet almayı düşünen ve ehliyete zam geldi mi diye merak edenler için henüz zammın uygulanmadığını ancak Resmi Gazete’de yer alan karar temel alındığında, 2024 yılında yüzde 58,46 oranında zam beklendiğini söylemek gerekiyor.

Resmi Gazete kararı şu şekilde:

“Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir.

Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2023 yılı için % 58,46 (elli sekiz virgül kırk altı) olarak tespit edilmiştir. Öte yandan, bu konuda daha önce yayımlanmış olan Tebliğler de yürürlükte bulunmaktadır. Tebliğ olunur.”

ehliyet.jpg

EHLİYET ZAMMI NE ZAMAN UYGULANACAK 2024 ZAMMI MI OLACAK?

Ehliyete zam ne zaman gelecek, ehliyet zammı ne zaman uygulanacak diye soranlar için net bir tarih vermek şu an için mümkün değil. Ancak ilerleyen günlerde hem ehliyete hem de pasaporta zam bekleniyor.

EHLİYET NE KADAR OLACAK?

Birçok kişi ehliyet ne kadar diye soruyor. Ancak bu soruya bir yenisi daha eklendi. Şu an ehliyet almayı düşünenler ‘ehliyet ne kadar olacak?’ diye sormaya başladı.

Bugün ehliyet almak isteyenler (A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyet için) toplam 1594 lira ödeyecek. Ancak 2024 yılı içerisinde ehliyet ne kadar olacak diye soracak olursanız, yeniden değerlendirme oranı uygulandığı andan itibaren ödenecek ücret 2 bin 525 liraya çıkacak.

B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıflarında bir ehliyet için bugün toplamda 4 bin 923 lira ödenen ücret 7 bin 800 liraya çıkabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.