Eczanelerde yeni dönem başladı

Eczanelerde yeni dönem başladı
Türkiye'de her geçen gün daha da derinleşen hayat pahalılığı temel ihtiyaçlardan biri olan sağlık alanında da etkili oldu. Vatandaşların eczanelerden ilaçları daha kolay yoldan alabilmesi için yeni dönem başladı.

SGK verilerine göre, Türkiye’de 2022 yılının ilk dokuz ayında reçete başına harcama ortalama olarak 210 TL seviyelerindeyken bu tutar 2023’ün ilk dokuz ayında yüzde 93 artışla 406 TL seviyelerine kadar yükseldi.

Toplam reçete fatura tutarı 2022’nin ilk dokuz ayında 69 milyar 931 milyon TL seviyesindeyken, 2023’te ise 142 milyar 239 milyon TL seviyelerine kadar yükselerek yüzde 103 artış gösterdi.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, katılım paylarını ödeyemeyen vatandaş, eczanelere “veresiye” ilaç yazdırmaya başladı.

Bu duruma şahit olan sağlıkçılar ve uzman isimler ise konuyla ilgili olarak “Bir an önce en temel sağlık hakkına erişim için emeklilerin ve açlık sınırı altında maaş alanların tüm ilaç katkı katılım payları kaldırılmalı” dedi.

Reçete başına harcama ve reçete fatura tutarının 2023’ün ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 100 artması, yurttaşların da ilaç alırken ödedikleri katılım paylarını 2 kat artmasına neden oldu.

Ayakta tedavide reçete edilen ilaçlar için SGK’dan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilaç bedelinin yüzde 10’u, çalışanlardan ise yüzde 20’si oranında katılım payı alınmakta.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.