Ecdat mirasına 'laboratuvarlı' koruma

Ecdat mirasına 'laboratuvarlı' koruma
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında bulunan savaş kalıntıları ve tarihi eserler, oluşturulan laboratuvarda incelenip koruma altına alınıyor.

Tarihin en kanlı çarpışmalarına sahne olan Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleştirilen restorasyon ve yenileme çalışmalarında bulunan savaş kalıntıları ve tarihi eserler, oluşturulan laboratuvarda incelenip, koruma altına alınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi alanın dünyanın en büyük açık hava müzesi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bu kapsamda alan içindeki restorasyon çalışmalarının sürdüğünü, kalelerden anıtlara kadar birçok farklı noktada yenileme ve bakım işlemlerinin yapıldığını dile getiren Kaşdemir, süreç içinde ele geçirilen tarihi eser ve savaş kalıntılarının ise kendileri için önem arz ettiğini anlattı.

Kaşdemir, eserleri "ecdat mirası" olarak nitelendirdiklerini ve bu önem ile koruma altında tutarak gelecek kuşaklara aktarma niyetinde olduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Gerek kale restorasyonlarında gerek diğer çalışmalarımız esnasında Çanakkale Savaşları sırasında bugüne erişmiş birtakım savaş malzemeleri buluyoruz. Top mermisi, kılıç, silah gibi. Tabii bunlar bizim için çok kıymetli malzemeler. Biz de bu malzemeleri hemen koruma altına alıyoruz. Konservasyonlarını yapıyoruz. Tarihi Alan Başkanlığımızın çok iyi bir laboratuvarı var. Her kurumda olmayan bir laboratuvarımız var. Çok da iyi işler yapıyor. Dolayısıyla bu müstesna toprakların altından gün yüzüne çıkan o tarihi malzemeleri, o kıymetli emanetleri hemen gözümüz gibi koruyarak, uygun yerlerde sergilemeye başlıyoruz."

Kaşdemir, tarihi alanla ilgili en önemli hedeflerinin bölgeyi dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek olduğunu hatırlattı.

Yarımadanın en kısa sürede bu özelliğe kavuşacağına inandıklarını belirten Kaşdemir, şöyle devam etti:

"Dünyanın en iyi korunmuş tarihi alanı da burası. Buradaki gerek tarihi geçmiş, gerek coğrafi konum gerek bugüne kadar ki korunma şekli ve gerek şu andaki Tarihi Alan Başkanlığımızın yaptığı çalışmalar burasını bir açık hava müzesi olma yolunda ilerletiyor. Gelecek kuşaklara aktarmak zorunda olduğumuz bir mekan burası. Tabyalar, siperler şehitlerimizden gazilerimizden kalan emanetler. Dolayısıyla Çanakkale Savaşları gibi o büyük yüksek ruhun ortaya çıktığı bu topraklarda ki o müstesna emanetlerin hepsini gözümüz gibi koruyarak, bularak gelecek kuşaklara aktarmak üzere uhdemizi alıyoruz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.