Dünyanın en güçlü bilgisayarında kurulum tamamlandı: Tüm detaylar açıklandı

Dünyanın en güçlü bilgisayarında kurulum tamamlandı: Tüm detaylar açıklandı
Intel ve Hewlett Packard Enterprise (HPE) beraberliğinde geliştirilen en güçlü bilgisayar Aurora'nın kurulumu tamamlandı.

Donanımhaber'de yer alan bilgilere göre, Intel ve Hawlett Packard Enterprise (HPE) ortaklığıyla bilgisayar piyasasını adeta ezip geçecek olan Aurora'nın kurulumu tamamlandı.

Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndaki Aurora süper bilgisayarı, 63.744 Intel Data Center GPU Max serisi karta ve 21.248 Intel Xeon CPU Max serisi işlemciye sahip olacak. Aurora ek olarak en büyük Xeon Max CPU tabanlı sistem ve dünyanın en büyük GPU kümesi olacak. Aurora’nın yapay zeka, bilim ve mühendislik için çok yüksek bir işlem gücü sunması bekleniyor.

AURORA NEDİR?

Intel, HPE ve DOE ortaklığıyla geliştirilen Aurora süper bilgisayarı, yüksek performanslı bilgi işlemin (HPC) üç ayağı olan simülasyonlar, veri analitiği ve yapay zekanın (AI) potansiyelini son derece büyük ölçekte ortaya çıkarmak için tasarlanan bir sistem. Bu kurulumda 31 TB toplam bant genişliğinde 220 terabayt (TB) kapasite sağlayan 1.024'ten fazla depolama düğümü bulunuyor. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde Aurora devreye girdiğinde 2 exaflop'tan fazla teorik işlem gücü sunacak.

Kıyaslama yapmak için: Halihazırdaki en güçlü sistem AMD destekli Frontier ve 1,194 exaflop işlem gücü sunuyor. Frontier, listenin ikinci sırasındaki rakibinden neredeyse 2,5 kat daha güçlü. Intel destekli Aurora ise Frontier’den neredeyse 2 kat daha güçlü olacak.

SÜPER BİLGİSAYARLARIN ÖNEMİ

İklim değişikliğiyle mücadeleden ölümcül hastalıklara çare bulmaya kadar, araştırmacılar büyük ölçekte gelişmiş bilgi işlem teknolojileri gerektiren muazzam zorluklarla karşılaşıyor. Aurora ve benzeri süper bilgisayarlar bilimsel araştırmaların sınırlarını zorlamak için gerekli araçları sağlayarak HPC ve AI topluluklarının ihtiyaçlarını karşılamak için varlar. Süper bilgisayar geleneksel bilgisayar veya sunuculardan farklı bir şekilde optimize ediliyor. Hedefe yönelik optimizasyon sayesinde yapılacak araştırmalardan en doğru sonuçlar en kısa sürede elde ediliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.