Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Dünyadaki en ünlü 10 at

"Atlar ne zaman evcilleştirildi?" başlıklı makalemizde sonuç olarak; "Atların evcilleştirilmesi; Orta Asya bozkırlarında yeşeren kültürün eseriydi" demiştik. Artık bundan sonrası; araştırmacıların kargaşa içinde atların hikayesini bir araya getirmenin bir yolunu bulması ve bu yeni gerçeklere uyan bir açıklama ortaya koyması gerekir. Biz şimdilik, binlerce yıl öncesinde yılkı atlarının evcilleştirilmesini bir kenara bırakıp atların türleri üzerinde biraz kafa yoralım.

Şu anda dünyada hepsi birbirinden ayrı 37 farklı at türü bulunuyor. Bunları şu şekilde sayabiliriz:

Ahal teke, Arap atı, İngiliz atı, Alman Shetland Pony, Andaluiser, Ardenner, Assateague Pony, Australian, Warmblood, Avustralya atı, Bayerisches Warmblut, Brandenburger Warmblut, Kanadian cutting, Dole pony, Equus kinsky, Gerderlander, Groningen, Hack, Haflinger, Holsteiner,

Irish draught, Irish sport, Kwpn, Mangalarga marchador, Marwari, Mecklenburger, Mustang, Oldenburger, Ostfriese, Saddlebred, Schwedisches Warmblut, Sel France, Shetland pony, Thoroughbred, Trakehner, Westfale, Wurttemberger Warmblut ve Zweibrucker. Sizlerin; bu Batı dillerinden gelen kelimelerle kafanızı karıştırmak istemiyorum. Bu yüzden nadir bilinen 10 at cinsini biraz da açarak sizlere aktarmak istiyorum:

Dünyada nadir görünen boy ve poslarıyla dikkat çeken özellikleri ile göz dolduran bu atlara gelin bir göz gezdirelim:

At; bilindiği gibi atgiller familyasına dâhil, otobur bir memeli hayvan türüdür. İnsan oğluna hemen hemen her konuda yardımcı olan evcilleri olduğu gibi, Amerikan bozkırlarında "Mustang" ve Altay dağlarının her iki yanındaki açık arazilerde yılkı atı (Prezewalski) denen yabani atlar sürüler halinde yaşar.

Bunların içinde Friesian Atı, her zaman siyah renklidir. Bacaklarında veya yelelerinde beyaz bulunan atlar, bunların melezidir. Friesian Atı başını her zaman dik tutar ve simsiyah tüyleriyle asil bir duruşu vardır.

Gypsy Vanner, 60'ların modası İspanyol paça pantolon giymiş gibi görünen bu at oldukça havalı görünür. Uzun yeleleri, kuyrukları ve paçalı ayakları ile oldukça dikkat çeken bu atlar az su ve yiyecekle zorluk çekmeden uzun yollar aşabilir.

Appaloosa Atı, çoğunlukla ABD'de yetişen bu atlar İspanyol benekli atlar olarak bilinir. İlk kez 18. yüzyılda Kuzey Amerika'da kızılderililer tarafından yetiştirilmeye başlandılar.

Shıre Atı, bu atlar İngiliz ırkından geldiği söylenir. İlk olarak Ortaçağ'da askeri amaçlı kullanılmış ve daha sonraları tarım ve taşımacılıkta bulundurulmuştur. Bu atlar devasal cüsseleri ile çiftliklerde ve sirklerde gösteride kullanılmaktadır.

Izlanda Atı, dayanıklı ve kalın tüyleri ile soğuk hava şartlarına ayak uydurabilen güçlü atlardır.

Vikingler tarafından getirildiği için bunlara "Viking" adı da verilir. Izlanda atları uzun ömürlüdür ve kendi anavatanlarında yaşarken neredeyse hiç hastalanmazlar

Lıpızzan Atı, Bu atlar geç olgunlaşır ve uzun yaşarlar, kaslı ve gösterişli vücutları oldukça asil görünmektedir. Çevre koşullarına hemen ayak uydurabilirler...Yumuşak sırtları vardır bu atlara binmek oldukça keyiflidir.

Ahal Teke, bir Türkmen atıdır. Bilim insanları ahal tekeyi, üç bin yıl önce insanlar tarafından evcilleştirilmiş ilk at türü olması görüşünde birleşmişlerdir. Orta Asya'da Türk halkları arasında özellikle Türkmenistan'da yaygındır. Bu atlar cesur, zeki ve duygusaldır. Sezgileri güçlüdür sahibine bağlıdır.

Başkır Kıvırcık Atı, çok eski bir at olan Başkır atından melezlenerek elde edilen bir at ırkıdır...

En önemli özelliği bütün tüylerinin kıvırcık olmasıdır. Bu atlar uysal sakin ve gayretlidirler. Terapi çalışmalarında bu atlar oldukça sık kullanılır.

Percheron Atı, Kuzey Fransa'nın Perch kentinin adını taşımaktadır. Bu yüzden Fransız atı olarak bilinse de bu ırk ABD ve Kanada'da daha çok görülür. Geçmiş dönemlerde savaş ve tarımda kullanılmıştır. Göğüsleri derin ve geniştir. Sürüş için uyumlu ve güçlüdür. Percheron Atı, dünyanın en güçlü atları olarak bilinir..

Norveç Fiyordu, Batı Norveç'te dağlarında yaşayan bu atlar oldukça güçlüdür. Dünyanın en eski ırkları olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bu atların özellikleri yelelerinin iki renk olmasıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları