Dünya sağlık örgütü o hastalığa karşı uyardı: 2025'te...

Dünya sağlık örgütü o hastalığa karşı uyardı: 2025'te...
Dünya genelinde en sık görülen bulaşıcı olmayan kronik solunum hastalıklarından astım, 2025'te 400 milyon kişiyi etkileyebilir. Öte yandan astımın ortalama görülme sıklığının dünyada yüzde 15 civarında olduğu belirtiliyor.

AA - Her sene mayıs ayında farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği "Dünya Astım Günü", bu sene "Herkes İçin Astım Tedavisi" temasıyla yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerinden derlenen bilgilere göre, astım nedeniyle gerçekleşen günlük ölüm sayısı 2019''da 1263 olarak kayıtlara geçerken, dünyada yaklaşık 339 milyon astım hastası olduğu tahmin ediliyor.

Her ne kadar ülkeden ülkeye farklılık gösterse de astımın ortalama görülme sıklığının dünyada yüzde 15 civarında olduğu öngörülüyor.

Sağlık imkanlarına erişimin, astım kaynaklı ölümlerin önüne geçmede ciddi önemi bulunurken, bu hastalık nedeniyle en fazla can kaybı düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.

ASTIM ATAKLARI NEDEN ARTAR 

Astıma nüfusuna oranla en fazla ABD ve Avustralya ile bazı Batı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde rastlanmasına karşın buna bağlı ölümler en çok Myanmar, Kiribati, Laos, Sri Lanka, Yeni Gine, Mali ve Lesotho gibi düşük ve orta gelirli ülkelerde kayda geçiyor.

Toplam astım hastası sayısının 2025''te 400 milyona ulaşacağı düşünülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.