Dünya ödemede o sisteme geçiyor! Ülkemizde de yaygınlaşıyor

Dünya ödemede o sisteme geçiyor! Ülkemizde de yaygınlaşıyor
Nakit para kullanımı ortadan kalkıyor mu? Dünya ülkeleri nakit kullanımını nasıl bırakıyor? İskandinavya yeni adımlarla konuya dikkat çekti. O sistem ülkemizde de gözde… İşte konunun detayları...

Banknot yerine kartla ödeme sistemleri yeni değil. Ancak son dönemde alınan yeni kararlar, bu sistemlerin kağıt para kullanımını ortadan tamamen kaldırılabileceğinin sinyallerini de veriyor.

Dünya Gazetesi’nden Emre Ergül’ün haberine göre; kasiyere uzatılan paranın reddedilmesi ve sadece kartlı ödeme alınması durumu İskandinavya ülkelerinde gündeme gelmeye başladı.

BANKNOT KULLANIMININ SONA ERECEĞİ DUYURULDU

Nakit para tedavülden kalkıyor mu sorularını akıllara getiren ülke Finlandiya oldu. Finlandiya Merkez Bankası da ülkede banknot kullanımının en geç 2029 yılına kadar sona ereceğini hesapladıklarını duyurdu. Norveç ise nakitsiz bir toplumu 2030 yılında oluşturmayı hedefliyor.

Yeni dijital teknolojilere karşı güven duyan İskandinav ülkeleri, nakitsiz bir yaşam fikrini benimsiyor. Düşük ücretli ürünlerde bile bu ülkelerde kartlı ödemeler tercih ediliyor. Bu durum Visa şirketinin verilerinde de açıkça görülüyor. Şirket verilerine göre İskandinav ülkeleri, kartlı ödeme konusunda tüm dünya ülkelerini geride bırakıyor.

PANDEMİ İLE ARTTI

Tüm dünyada kartlı ya da IBAN ödeme yöntemleri pandemi ile birlikte artış gösterdi. Türkiye de pandemi ile birlikte ödeme yöntemlerinde kartlı sistemin artış gösterdiği ülkeler arasında yerini aldı.

Ancak İskandinav ülkelerinde ilk olarak 2010 yılında tartışılmaya başlanan nakitsiz ödeme sistemi ve ardından 2018 yılında başlayan pilot uygulamalar, pandemiyle birlikte süreci hızlandırdı. İsveç ve Danimarka’da kart kullanımı yoğun olarak teşvik edilen bir sistem haline geldi.

ÇİN’E DE SIÇRADI

Haziran ayında Çin’de mobil internet kullanıcıları arasında yapılan bir araştırmaya göre, mobil ödeme yöntemlerini benimseyen kullanıcıların oranı 87.5 oldu. Bu oran, 2016’da yüzde 67.5 iken 2018’de yüzde 71.4 olarak kaydedildi. Pandemide oranın yüzde 85’e yükselmiş olması ve şu an oranların daha fazla yükselmiş olması, dijital ödeme yöntemlerindeki istikrarı gözler önüne seriyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.