Dolar yıl sonunda rekor kıracak 'Rakamı gören gözlerine inanamadı'

Dolar yıl sonunda rekor kıracak 'Rakamı gören gözlerine inanamadı'
Başekonomist, dolar kurunun yıl sonunda olacağı rakamı açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, TL’nin reel olarak değerlenmesine ilişkin bir soruya açıklık getirdi. Kara, dolar kuru üzerinde kimsenin bilmediği detayı açıkladı.

DOLAR HER GEÇEN GÜN REKOR TAZELİYOR

Enflasyon artışıyla beraber TL’de yaşanan kayıplar ile beraber dolar/TL kurunda yeni rekorunu kırmaya devam ediyor. Pek çok kişi kurun daha ne kadar yükseleceğine ise gözler çevrildi. Her gün yeni bir rekor kıran dolar kurunda yükseliş eğilimi sürüyor.

Yüksek enflasyon ve yüksek kur, vatandaşın alım gücü tarafına negatif olarak yönde etkiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda TL'nin reel olarak değerlenmesi konusunda çok soru geldiğini söylerken, Döviz kurundaki artış oranının Türkiye’deki enflasyon ile ticaret ortaklarının enflasyonunun arasındaki farktan düşükse TL reel olarak değerlenmiş olacağını söyledi.

dolar-tl-turk-lirasi-0000.jpg

“DOLAR SENE SONUNDA 38,75 BEKLENİYOR”

Kara örnekleyerek şu şekilde konuya açıklık getirdi;

“Diyelim ki bugünden yıl sonuna kadar içerde fiyatların yüzde 30 artmasını bekliyorsunuz. Ticaret yaptığımız ülkelerde ise aynı zaman diliminde fiyatlar yüzde 5 artıyor olsun. Aradaki fark yüzde 25. Bu değeri aklımızda tutalım.

TL'nin reel olarak değerlenmesi, döviz kurunun yıl sonuna kadar yüzde 25'in altında artması anlamına geliyor.

Daha da basitleştirmek için hesabı sadece dolar kuruna göre yapalım. Bugünkü Dolar/TL kuru 31 olsun. Yukarıdaki enflasyon farkı varsayımlarına göre sene sonundaki reel değerlenme eşiğini hesaplayalım: 31*1,25= 38,75. Buna göre, sene sonunda dolar/TL kuru 38,75'in altında kalırsa TL reel olarak değerlenmiş olacak.”

Hakan Kara’nın paylaşımından yola çıkarak kurun sene sonunda 38,75 bandı civarında olacağı karşımıza çıkıyor. Sene içerisinde belki bunun üstü görülebilir fakat sene sonu tahmini olarak 38,75’i bekleniyor.

hakantwet.webp

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.