Dolar 'ticaret savaşıyla' yükseldi, sanayi üretimiyle düştü

Dolar 'ticaret savaşıyla' yükseldi, sanayi üretimiyle düştü
Cuma akşamı 6 liranın altına gerileyen dolar dün cari açık verisi ve ABD-Çin gerilimiyle 6.12 liraya kadar yükselmişti. Dolar/TL bu sabah itibarıyla 6.11'den işlem görürken mart ayı sanayi üretim verisinin açıklanmasıyla 6.03'e çekildi.

Dolar 'ticaret savaşıyla' yükseldi, sanayi üretimiyle düştü

Cuma gününü 5.98'den kapatan dolar/TL dün, Çin ile ABD arasında artan gerilim ve açıklanan cari açık verisinin etkisiyle 6.12'ye kadar yükselmişti. Piyasa kapanış saatinde 6.10 lira civarında olan dolarda akşam saatlerinde düşük hacimli piyasada önemli bir değişim yaşanmadı. Dolar saat 13.45 itibarıyla serbest piyasada 6.03 liradan işlem görüyor. 

ABD'nin cuma günü Çin'den ithal ettiği 200 milyar dolarlık ürüne ek tarife getirmesine dün cevap geldi. Çin, Trump yönetiminin aldığı bu karara karşılık 60 milyar dolarlık ABD ürününe ek vergi getirdiğini açıkladı. Bu haberin üzerine dünya genelinde borsalarda yüzde 1'i aşan kayıplar yaşandı. MSCI Dünya endeksi de yüzde 2 geriledi. Analistler sadece bir günde küresel piyasalardan 1 trilyon doların çekildiğini ifade etti. 

ÜRETİMİYLE DÜŞÜŞ YAŞADI

Piyasalardan bu para çekilirken, dolar endeksinde yüzde 0.1'lik artış yaşandı. Bu yüksek bir artış olmasa da artan risk algısı Türkiye dahil gelişen piyasa varlıklarından çekilmeye neden oldu. Saat 10 itibarıyla TÜİK'in mart ayı Sanayi Üretimi Endeksi'ni açıklamasıyla kurda yeni bir hareketlenme yaşandı. Sanayi üretimi verilerinin beklentilerden olumlu gelmesiyle dolar/TL 6.11 seviyesinden 6.03'e kadar çekildi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.