Doktorlar uyardı "Sıcaklar sağlığınızı bozmasın"

Doktorlar uyardı "Sıcaklar sağlığınızı bozmasın"
Sıcak havalarda kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin dikkat etmesi gereken noktaları anlatan Uz. Dr. Nuri Cömert, hastaların dikkat etmesi gereken 11 kural hakkında uyarılarda bulundu.

Metin GÜREŞ/KAMU SON HABER

"Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ile her insan için potansiyel bir tehlike durumu oluşabileceğini belirten Uz. Dr. Nuri Cömert, "Kalp; özellikle 50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için tehlikeli olan sıcak havalarda normal vücut sıcaklığını korumak için çalışır. Terleme ve derinin sıcaklığını vücuda eşit dağıtma çabası, bunu sağlamak için temel bir mekanizmadır. Bu çaba, kalp hızını artırır ve kan basıncının düşmesine neden olarak kardiyovasküler sisteme (kalp ve damar sistemi) ek bir yük bindirir. Bu yük, bilinen kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir. Örneğin, kalp damar hastalığı olan bir insanda göğüs ağrısı başlayabilir veya kalp yetersizliği olan birinde nefes darlığı gelişebilir veya artabilir. Gün içinde sıcaklıktaki büyük değişiklikler de kalp krizlerinin aniden artmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı ve dikkat edilmesi gereken 11 kuralı söyle sıraladı;

Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri sıcak havalarda değişebilir.

Havaların ısınmasıyla birlikte kalp hastalığı olan kişilerin ilaç tedavisini doktoruna danışarak düzenlemesi gerekir.

Doktorunuza danışmadan herhangi bir kalp ilacınızı kesmeyin ya da dozu değiştirmeyin. Bol miktarda meyve, sebze ve diğer yüksek lifli yiyecekleri içeren beslenme planı uygulayın.

Çoğu zaman tavuk, balık ve hindi gibi yağsız protein türlerini yiyin. Fındık ve tohumlarla birlikte zeytinyağı gibi "iyi" yağları ekleyin ve tatlıdan uzak durun.

Gün içerisinde özellikle öğle ve öğleden sonra saat 3’e kadar olan sürede açık havada bulunmayın. Eğer güneşli bir havada gününüzü açık havada geçirecekseniz mutlaka yeterli miktarda su içmeye dikkat edin.

Planlı bir egzersiz programıyla fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın.

Sigara içiyorsanız vakit kaybetmeden sigarayı bırakmak için yardım alın.

Yorucu fizik aktivitelerden kaçının, yaz aylarında düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Pamuklu, açık renkli giysiler giymek, şapka ve gözlük takmak sıcaktan sizi koruyacak sıvı kaybınızı azaltacaktır.

Yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka sıvı alın. Tatil beldelerinde deniz ve havuz kenarında alkollü ve kafeinli içecek içme alışkanlığından vazgeçin. Yürüyüş aralarında gölge ve serin yerlerde dinlenerek ve nefes alarak kalp sağlığınızı koruyun.

Arkadaşlarınızla vakit geçirerek, egzersiz yaparak, meditasyon yaparak veya yoga yaparak stresinizi azaltın. Kalp hastası olan kişiler yanlarında cep telefonu bulundurmalı ve acil durumda çağırabilecekleri bir yakınının numarasını kaydetmelidirler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.