Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Doğanın diline kulak vermek ve hackerlerin yeni hedefi

Bugün size bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Kitap teknolojiden uzakta, neşeli yaz tatilleri yaşadığımız, arkadaşlığın dorukta olduğu günlere götürüyor...

Beyza Akyüz'ün kaleme aldığı kitabın adı Bahçede Ters Giden Bir Şey Var...

Beyza Akyüz, Bahçede Ters Giden Bir Şey Var adını verdiği kitabında, herkesi doğanın diline kulak vermeye ve doğal olanı kucaklamaya davet ediyor.

Yazar, çizgi film senaristi ve hikâye anlatıcısı kimliklerinin yanı sıra tutkulu bir doğa ve yaşam savunucusu olan Beyza Akyüz'ün, çocukluk anılarından esinlenerek kaleme aldığı Bahçede Ters Giden Bir Şey Var, neşeli hikâyesiyle okurlarını, 90'lı yılların teknolojiden uzak, uzun ve sakin yaz tatillerine götürüyor.

Hayata tersten bakmanın güzelliklerini anımsatan kitap, günümüzün doğadan kopuk kentli çocuklarına, benzersiz bir doğal yaşam deneyimi vadediyor.

Bülbüller ötmeden dutların olgunlaşmadığı, gece treninin düdüğü duyulmadan uykuya dalınmadığı bir kır yaşantısı resmeden Bahçede Ters Giden Bir Şey Var, keyifli anlatımının satır aralarında önemli konulara değinerek uzun uzun düşündürüyor.

Kitabın içeriğine gelince; kısaca aktarayım:

Afacan kuzenler Misket ve Gazoz, sıra dışı dostları Böcek Tepetaklak ile birlikte bir yaz daha aile yadigârı bahçelerinin altını üstüne getirmeye kararlıdır. Serde gözü peklik ve az biraz da meraklılık olunca, ayaklarındaki çamur daha kurumadan bir maceradan ötekine zıplayan kızlar, çok geçmeden bahçede ters giden bazı şeylerin farkına varırlar. Gök gözlü kadının bavulundaki hazine, Sakallı Kaya'nın davetsiz gece misafirleri derken küçük kalplerini hızlı hızlı attıracak nice heyecanlı olaya karışırlar. Neyse ki sağduyuları ve bilge dostları her daim yanlarındadır. İkilinin, tatil boyunca hayattan öğrenecekleri çok şey vardır. Ama en çok da Böcek Tepetaklak'tan...

***

Hackerler şimdi de

sağlık sektörünü

hedeflerine aldı

+++++

 Yapılan bir araştırmada hackerlerin yeni hedefinin sağlık şirketleri olduğu belirtildi.

Sigorta şirketi Chubb'ın "Rakamlarla Siber Saldırılar: Son 10 yılda Riskler ve Maliyetler" raporuna göre, siber saldırıya en fazla sağlık sektörü maruz kalıyor.

Oluşturulan rapora göre, en fazla siber saldırıya maruz kalan sektörlerin başında yüzde 38 ile sağlık geliyor. Kamu kurum ve kuruluşları, yüzde 2 ile listenin en altında. Sağlık sektöründe yaşanan siber saldırıların ise yüzde 36'sı insan hatasından kaynaklanıyor.

Halka açık sabit kıymet ve sorumluluk sigortacısı Chubb'ın Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday, siber saldırıların finanstan üretime kadar geniş bir yelpazede gerçekleştiğine dikkati çekti. Buğday, Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde hackerlar tarafından 1,6 milyon nokta atış saldırı gerçekleştiğini bildirdi.

Özellikle sağlık sektöründe çok büyük bir saldırı olduğuna işaret eden Buğday, "Hastanelerin veri tabanları ve müşteri bilgileri çok kritik. Kan grubunuz, genetik geçmişiniz gibi çok kritik bilgiler bunlar... Sağlık verilerini çaldıktan sonra bir ülkenin gen haritasını çıkararak biyolojik savaş ilan edebilirsiniz. Bir ülkeden çaldığınız sağlık verilerine göre saldırı politikaları bile geliştirebilirsiniz. İlaç sektöründe siber saldırılar yaşanıyor. İlaç şirketleri o formüllerini dijital ortamlarda saklıyor. Hackerler da bunu bildikleri için bu bilgileri çalmak için çok saldırı yapıyorlar." diyerek konunun önemine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları