Diyanet kurban tebliği yayınladı

Diyanet kurban tebliği yayınladı
Diyanet, 2023 Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayınladı.

Hulusi YILMAZ / KAMU SON HABER

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada her ilde bir vali veya vali yardımcısı görevlendireceğini belirtti. İlçelerde ise kaymakamın başkanlığında müftülük, il/ilçe sağlık müdürlüğü, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak.

Toplanan komisyon, her şehire ihtiyacı olacağı kadar kapasitede ve sayıda kesim merkezi tesis edecek. Kurban satış ve kesim yerlerinin birbirine yakın olması için planlama yapacak. Satış ve kesim yerlerine ulaşımın rahat olması için tedbirler alacak. Kesim yerlerinin hijyenik ve genel sağlık şartlarına uygun olması için denetlemeler yapacak.

KURBAN KESİM ELEMANLARI YETİŞTİRİLECEK

Halk eğitim merkezlerinde yapılacak 20 saatlik dersler ile kurban kesim elemanları yetiştirilecek. Kasaplık belgesi veya kurban kesim merkezinden alınan onaylı belge ve hijyen eğitim belgesi olan kişiler sahada görev alacak.

Kurban satış yerleri İstanbul'da 15 gün, diğer illerde 1 ay önce hazır hale getirilecek. Kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak. Böylelikle kesim işlerinin bayramın ilk gününe yığılması engellenecek. Hayvanlara eziyet eden herkese ceza uygulanacak.

İSTANBUL'A KURBANLIK HAYVAN GİRİŞLERİ 13 HAZİRAN'DA

Solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için Sağlık Bakanlığı'nın aldığı tedbirler uygulanacak. İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri 13 Haziran'da yapılacak.

Kurban olamayacak hayvanların kesim alanlarına getirilmesi önlenecek. Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemeyecek. Kurbanlığı yaşı için kameri esas alınırken, deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekecek.

Ancak koyun, semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 5 ayını tamamladıktan sonra kurban olabilecek.

KURALLAR ÇOK SIKI UYGULANACAK

Umuma açık, kesim merkezi olmayan yerlerde kesim yapanlara ve kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara - 3 bin 36 lira ceza

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa gömen tesislere toplu kesimlerde - 293 bin 188 lira ceza / konutlarda yapılması halinde - 7 bin 283 lira ceza

Satış yerlerinde hayvanların sağlıklarının iyi, barındıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olmaması halinde - 1518 lira ceza

Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki hayvanların kesimine ilişkin düzenlemeye aykırı hareket edenlere hayvan başına - 15 bin 939 lira ceza

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davrananlara hayvan başına - 4 bin 554 lira ceza

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.