Dışişleri'nden Kerkük'te Türkmence kısıtlamasına tepki

Dışişleri'nden Kerkük'te Türkmence kısıtlamasına tepki
Irak'ın Kerkük kentinde Türkmence'nin resmi kullanımına getirilen kısıtlamaya ilişkin Dışişleri Bakanlığı, Irak makamlarını kararı gözden geçirmeye davet etti.

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği tarafından Kerkük''te Türkmence''nin resmi kullanımına kısıtlama getirildi. Verilen karara tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şöyle:

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği''nce alınan bir kararla, Kerkük''te Türkmence''nin resmi kullanımına kısıtlama getirildiği öğrenilmiştir. Bu karar, Irak''ın kurucu ve asli unsurlarından olan Türkmenlerin temel haklarının ihlalini teşkil etmektedir. Aynı zamanda Irak Anayasası''ndaki hükümlerle de açıkça çelişmektedir. Nitekim, Anayasa''nın 4''üncü maddesi, Türkmenlerin nüfus yoğunluğunu oluşturduğu idari birimlerde Türkmence''nin resmi dil olduğu hükmünü amirdir. Keza Irak Anayasası''nın 125''inci maddesi de Anayasa''nın, Irak''ı oluşturan tüm bileşenlerin idari ve kültürel haklarını teminat altına aldığını vurgulamaktadır.

Irak ve Kerkük vilayetinin ana unsurlarından Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini göz ardı eden bu tür adımların, Kerkük''te barış içinde bir arada yaşama kültürünün tesis edilmesine yönelik çabalara zarar vereceği kaydedilerek, Irak makamları da kararı süratle gözden geçirmeye davet edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.