Dış haberciler mesleği anlattı

Dış haberciler mesleği anlattı
TGC’nin “Gazeteyi Gazete Yapanlar” Toplantıları’nın üçüncüsünde “Dış Haberciler” mesleği anlattı.

Levent BULUT / Dokuz Sütun

Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda dış haberciler, dış politika konusunda gazetecilik yapmak isteyen gazetecilere tavisyelerde bulundular

İstanbul’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Kültür Sanat Komisyonu’nun “Gazeteyi Gazete Yapanlar” Toplantıları’nın üçüncüsünde “Dış Haberciler” mesleği anlattı. Geçtiğimiz Cuma günü Burhan Felek Konferans Salonu’nda başlayan toplantıda dış haberciliğin Türkiye’de nasıl başladığı, nasıl geliştiği ve yaşadıkları sorunlar değerlendirildi.

Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı toplantıya konuşmacı olarak Milliyet Gazetesi Dış Politika Yazarı Sami Kohen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Yönetim Kurulu Üyelerinden Zafer Atay ve Sözcü Gazetesi Yazarı Zeynep Gürcanlı katıldı. Toplantının moderatörlüğünü TGC Kültür Sanat Komisyonu Sekreteri Gamze Akdemir yaptı.

AHKAM KESMEMELİ

Toplantıda dış haberciler, dış politika konusunda gazetecilik yapmak isteyen gazetecilere “Dış haberciler, dış politika muhabirleri ahkam kesmemeli, haberle yorumu mutlaka ayırmalı. Dış haberlerde devletin çıkarıyla hükümetin çıkarı arasına bir mesafe koymalı” tavsiyesinde bulundular.

Milliyet Gazetesi Dış Haberler yazarı Sami Kohen mesleğe başladığı yıllarda dış haberlerin önemli olmadığını, bunun da İkinci Dünya Savaşı’na Türkiye’nin girmemesinden, tarafsız olmasından kaynaklandığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Ben gazeteciliğe Yeni İstanbul’da profesyonel olarak başladım. Daha sonra ben Milliyet’e geçtim. Benim şansım Abdi İpekçi ile çalışmaktı. Gazetenin başında da Ercüment Karacan vardı.

Dış haber alanında çok iddialı ve güçlüydük. Biz ajanslara dayalı habercilik yapmadık.” Uzun yıllar dış habercilik yapan TGC Önceki Yönetim Kurulu üyesi Zafer Atay ise mesleğe başladığında dış haberler servisi bulunmadığını belirterek şöyle devam etti: “Biz mücadele ederek gazetelere dış haberleri yerleştirdik. Bugün gelirken baktım gazetelere. Bir gazetede 14 dış haber, iki yorum var. Bir başka gazetede 15 haber var dış haber olarak. Artık bugün dış haberciler çok rahatlar.”

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı ise 25 yıldır habercilik yaptığını belirterek “Dış politikada geçmişe oranla daha kolay koşullarda çalışıyoruz. Ama başka önemli sorunlarımız var” dedi.

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarı Orhan Erinç ise geçmişte “radyo dinleyicisi” diye bir meslek olduğunu, basın kartı verildiğini hatırlatarak, “O yıllarda açık deniz gemilerinin telsizlerinden radyo yayınları alınırdı. Dinlenip haber yapılırdı. Yurt dışına gidecek gazetecilerin döviz iznini Maliye Bakanı’na imzalatmak gerekiyordu.” diye konuştu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.