Dev Türk ilaç firmasından Azerbaycan'a milyon dolarlık yatırım

Dev Türk ilaç firmasından Azerbaycan'a milyon dolarlık yatırım
Türk dev ilaç şirketi Azerbayan'da fabrika kurmak için anlaştı.

Türkiye, Almanya, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da faaliyet gösteren GEN, sektör adına önemli anlaşmaya imza attı. GEN, uzun yıllar faaliyet gösterdiği Azerbaycan’da devlete ait Azerbaycan Yatırım Şirketi'yle (AIC) anlaştı.

GEN; AIC ve ilaç şirketi SIA Pharmaceutical LLC'yle Azerbaycan’ın ilk ilaç üretim tesisinin kurulması için hissedarlık sözleşmesi imzaladı.

ANLAŞMAYA VARILDI

Başkent Bakü’de imzalanan hissedarlık sözleşmesi uyarınca GEN‘in yüzde 66, AIC’nin yüzde 29, SIA Pharmaceutical LLC’nin ise yüzde 5 oranında hissedar olduğu Gen Pharma Caucaus Manufacturing Operations Ltd. kurulması konusunda taraflar anlaşmaya vardı.

İLK YERLİ ÜRETİM TESİSİ

Anlaşmaylae Azerbaycan tarafından tahsis edilen Pirallahi Industrial Zone içerisideki 52 bin metrekarelik alana ilaç üretim tesisi kurulacak. Böylece, şimdiye kadar tamamen ithalata dayalı olan 900 milyon dolarlık Azerbaycan ilaç pazarındaki ilk yerli üretim tesisi hayata geçirilmiş olacak.

Büyük ölçekli üretim tesisinin Azerbaycan’ın ilaç alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlaması ve ülke için önemli bir istihdam alanı yaratması beklenirken, ilerleyen süreçlerde komşu ülkelere ilaç ihracatına da imkân sağlaması planlanıyor.

36 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Fabrikanın, 36 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek olan birinci fazının 14 bin metrekare kapalı alana sahip olması planlanıyor. Ayrıca 2026 yılında tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülen fabrikada tablet, film tablet, sert jelatin kapsül, yumuşak jelatin kapsül, toz süspansiyon, saşe ve likit tip olmak üzere tek vardiyada yıllık 50 milyon kutu ilaç üretilmesi hedefleniyor.

Ankara Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 43 bin metrekarelik üretim alanına sahip olan GEN, yurt dışındaki ikinci tesisini açmış olacak.

Kaynak: Dünya

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.