Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Dedik ya, 'Nereden nereye?' diye...

euro.jpg

Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank - ECB), bir sürpriz yaparak bastığı Euro'ya Atatürk resmini koydu. Aslında bu hayırlı işe, bir Türk koleksiyonerin yılmadan yaptığı çalışma neden oldu. Basılan bu para, piyasada kullanılan Euro ile aynı özellikleri taşıyor. Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'lü bu para, turizmde tanıtım ve hatıra amacıyla kullanılacak.

Madalya ve eski para bilimi (Nümismat) ile uğraşan Özgür Honaş'ın çalışma arkadaşlarıyla birlikte yürüttüğü süreç sonucunda basılan para, Türkiye'nin tanıtımı ve marka değerini ön plana çıkarmak amacıyla turizm alanında kullanılacak. Söz konusu para, piyasada kullanılan Euro'ya eş değer kalitesinde ve özelliklerinde basıldı. Koleksiyoner Honaş, bundan sonraki amacı ise bir 'Cumhurbaşkanları Serisi' oluşturmak. Özgür Honaş, konuyla ilgili çalışmalarını tamamlamasının akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunacak.

Yıllardır Nümismatik ile uğraştığını aktaran Honaş, süreci şu sözlerle anlatıyor: "Bir akşam beni takip eden arkadaşlarımdan İbrahim Gölgeli beni aradı ve 'Avrupa'da yaşıyorum, Avrupa Merkez Bankası bu tür paralar basıyor. Bu konuda öncü olmak istiyorum. Yardımcı olur musun?' dedi. Ben de bu teklifini kabul ettim. Ancak bu bana önce tuhaf geldi. 'Avrupa Merkez Bankası bizim paramızı neden bassın?' diye düşündüm. Verdiğim sözün üzerine, bir ön çalışma yaptım. İlk başta olabilirliği konusunda endişelerim vardı. Paranın tasarımını Hollanda vatandaşı bir tasarımcımız olan Christian Petermann üstlendi. O konuda benim de yardımlarım oldu. Sonraki süreçte paraya son halini verdik. Ardından da basım takvimini beklemeye geçtik. Teslim ettikten kısa bir sonra paranın basılmasına ilişkin Avrupa Merkez Bankası'ndan ön onayın alındığına dair bilgi geldi. 3 hafta sonra da para basıldı".

Paranın, turizm amacıyla kullanılacağının altını çizen Koleksiyoner Honaş, "Bir tür hatıra parasıdır. Değişik ülkelerde ülkelerinin tanıtımı açısında bu gibi uygulamalar yapılıyor. Biz de bu şekilde Atatürk temalı para bastırmak istedik" ifadelerini kullandı.

Nereden nereye? Bunları duyunca Cumhuriyet'in ilk yıllarında bastırdığımız banknotlar aklıma geldi. Hani şu; Atatürklü, bozkurtlu, Ay-Yıldız'lı paralar. Şimdilerde Kurtuluş Savaşı'mızın Başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, modern Türkiye'nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü birileri dışlayıp ve hatta hakaret etme cüretini gösterirken, elin Avrupalısı O'nu baş tacı edip, paralarına basıyor!.. Dedik ya; "Nereden nereye?" diye...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları