Dedeler anıldı

Türkiye’nin; Toprak Dede diye tanıdığı Hayrettin Karaca(vefatının 4. Yılı) ve Yaprak Dede A, Nihat Gökyiğit(vefatının 1. Yılı) vefat yıldönümlerinde kabirleri başında anıldı.

Hayatlarını doğayı korumaya adayan Türkiye’nin saygın iki iş adamı Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit bu amaçla kısa adı TEMA olan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurdular. Sloganları ise “Türkiye Çöl Olmasın” idi.

Vakfın sitesinde kuruluş öyküsünü şöyle anlatılmakta:

Çevre kavramının dünya literatürüne ilk girişi 1972 yılında Stockholm Konferansı ile gerçekleşti. Ancak bugün anladığımız çevre ve sürdürülebilirlik kavramlarının hayatımıza girişi ise 1992 yılında Rio de Jenario’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı ile oldu. Türkiye’nin iki saygın iş adamı, Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit, uluslararası arenada henüz çok yeni olan bu kavramları Türkiye’ye kazandırmaya ve hayatlarını adadıkları doğa korumayı örgütlü hale getirmeye karar verdiler. Erozyon ve çölleşme ile mücadele Türkiye’de acilen müdahale edilmesi gereken konular olmaya başlamıştı. Bu nedenle bu iki doğasever, konunun hassasiyetini iş dünyasının diğer liderlerine açtı ve 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurdu.

Hedefleri; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamaktı.

Bu hedefe ulaşmak için halkımıza ve karar vericilere aslında erozyonun kader olmadığını, topraklarımızı koruyarak ve ağaçlandırma yaparak erozyonla mücadele edilebileceğini anlatmaya başladılar. Doğal varlıkların korunmasında verilecek bu mücadelenin bir halk hareketi olmasını amaçlayarak önceliği, bu mücadelenin kalbinde yer alacak gönüllülere ulaşmaya verdiler. TEMA Vakfı’nın Kurucu Onursal Başkanları olarak başladıkları doğa yolculuklarında kısa bir süre içinde tüm doğaseverler için Toprak Dede ve Yaprak Dede oldular.

TEMA Vakfı’nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı o dönem toplumda büyük yankı uyandırdı.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, bu yılki anma töreninde; “İki Kurucu Onursal Başkanımızın da yokluğunun acısını derinden hissediyoruz. Sayın Hayrettin Karaca ve Sayın A. Nihat Gökyiğit gönüllerini doğayı korumaya adayarak TEMA Vakfı’nı kurduklarında biri 70 diğeri 67 yaşındaydı. Doğamızı korumak amacıyla harekete geçmek için hiçbir zaman geç olmadığını bize öğrettiler. Erozyon ve çölleşmeye karşı toprak başta olmak üzere; su, hava, orman, biyolojik çeşitlilik ve tüm doğal varlıklarımızı koruyan çözümler üretmek için hayatları boyunca canla başla çalıştılar.” diye konuştu.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş ise “Sayın Hayrettin Karaca ve Sayın A. Nihat Gökyiğit yola çıkarken TEMA Vakfı’nın 7’den 70’e tüm yurttaşların katkı koyabileceği bir halk hareketi olmasını hayal etmişlerdi. Bu halk hareketinin kilit noktasının da gönüllülük olduğuna inandılar. Özellikle gençlerle bir araya gelmeye hep çok özen gösterdiler. Bugün onların yola çıkarken hayal ettikleri gibi TEMA Vakfı, 1 milyonu aşkın gönüllüsüyle bir halk hareketidir. Örnek aldığımız doğa sevgilerini, fikirlerini ve yaşam tarzlarını bize bıraktıkları bir emanet olarak görüyoruz” dedi.

Biz de “Türkiye çöl olmasın” diyerek Toprak Dede ve Yaprak Dede’mizi rahmetle anıyoruz…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları