Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

DASK kimsenin umurunda değil!...

Büyük can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999'da yaşanan acı depremin üzerinden 20 sene geçti. Yaklaşık 45 saniye süren 7.4 şiddetindeki depremde on binlerce kişi hayatını yitirdi. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ve 42 bin 902 işyeri de büyük hasar gördü. Gerçekleşen zarar 20 milyar doların üzerindeydi. Marmara Depremi sonrasında deprem sigortası zorunlu hale getirilmesine rağmen, Türkiye'de halen her iki konuttan biri depreme karşı sigortalı değil. Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına değinen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, "Zorunlu olmasına rağmen halen deprem teminatlı konut sayısı 9 milyon seviyesinde. En kısa sürede Zorunlu Deprem Sigortası'na (DASK) karşı bilinci artırmalıyız. Böylesine bir depremde sadece konutlar değil aynı zamanda iş yerleri ve fabrikalar, bununla birlikte de tüm ekonomik hayat risk altında" dedi.

Türkiye'de en fazla sigorta yaptıran bölgenin yüzde 57'lik oranla Marmara olduğunu belirten Uğur Gülen, Ege ve İç Anadolu'nun yüzde 46 ile bunu takip ettiğini ve en az zorunlu deprem sigortasının ise yüzde 39 ile Karadeniz bölgesinde olduğuna işaret etti. Uğur Gülen, "Türkiye, deprem bölgesinde yer alan, aktif fay hatlarına sahip bir ülke. Aksigorta olarak yaklaşık 1 milyona yakın konutu güvence altına aldık ancak olası büyük bir depremi en az kayıpla atlatabilmek adına hedefimiz her konutun zorunlu deprem sigortasına sahip olması'' dedi. Uğur Gülen ayrıca, 1999 yılında yalnızca 500 bin civarında olan deprem teminatlı konut sayısının, bugün itibarıyla 9 milyona ulaştığını hatırlatarak, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarların da karşılandığını açıkladı.

 

En yüksek istihdam

oranı mühendislikte

++++++

Türkiye'de istihdam ve işsizlik problemi artarak devam ediyor. Ancak araştırmalara göre Türkiye'de en çok mühendisler kolayca iş bulabiliyor. Türkiye'de yüksekokul veya üniversite mezunları arasında her 10 mühendisten 8'i Türkiye'de iş bulabilirken, geçen yıl toplam istihdam edilen mühendis sayısı 28 milyon 188 bin olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, üniversite mezunları arasında en yüksek istihdam oranı mühendislikte gerçekleşti. Böylelikle Türkiye'deki her 10 mühendisten 8'inin iş bulabildiği görülürken, geçen yıl toplam istihdam edilen kişi sayısı 28 milyon 188 bin olarak belirlendi. İstihdam konusunda yüzde 79,4 oranla birinci sıraya yerleşen mühendisliği, ikinci sıradan izleyen meslek ise yüzde 78 oranla veterinerlik oldu. Onu da yüzde 75,9 ile sağlık hizmetlerinin izlediği saptandı. İstihdam oranlarında ilk üçü izleyen diğer sektörler ise, güvenlik hizmetleri 74,1, hukuk 72,4, mimarlık ve inşaat alanı yüzde 70,7, fiziki bilimler ise yüzde 70,2 ile sıralamada yer aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları