Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan KKM açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan KKM açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat'ın Merkez Bankasına devri ve Merkez Bankasının karlılığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) bütçedeki kısmının yıl ortasında yapılan bir düzenlemeyle Merkez Bankasına aktarıldığını hatırlattı.

"Daha önce parçalı bir yapı vardı" diyen Yılmaz şöyle devam etti:

"Merkez Bankası bir kısmını takip ediyordu, bir kısmı bütçeden. Bütçedeki kısmı sonlandırıp Merkez Bankası'na aktardık. Bununla ne yapmış olduk? Bütçe üzerinde en azından belirsizlikleri azaltmış olduk. Öngörülebilirliği artırmış olduk. Daha bütüncül bir yönetime kavuşmasını sağladık. Merkez Bankamız bir bütünlük içinde yönetme imkanına kavuşmuş oldu.

cevdet-yilmaz.jpg

Ama Merkez Bankasının açıklama kurallarıyla, bütçedeki açıklamalar farklı biliyorsunuz. Bir dış denetim var zannediyorum. Merkez Bankası Başkanı'mız da herhalde izah etti Plan ve Bütçe Komisyonu'nda. Merkezi Yönetim Bütçesi toplam kamunun belli bir bölümünü oluşturuyor, tamamını değil. Burada Merkez Bankası kur istikrarını da gözeten, bununla ilgili sorumlulukları olan bir kurum olarak KKM'yi yönetmesi daha anlamlı.

BDDK'yla, yine bankacılık sektörüyle birlikte finansal piyasaları da gözeten bir anlayış içinde bu süreçleri yönetmesinin daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Sonuç itibariyle Merkez Bankası'nın karlılığı, vergi ödeme-ödememe meseleleriyle birlikte toplam kamu dengelerini de etkileyecektir. Burada önemli olan yönetiminde bir birlik sağlamak, daha etkili, bütüncül bir yönetime kavuşturmak."

Komisyonda, görüşmelerin ardından 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddelerine geçilmesi oylanarak kabul edildi. Daha sonra bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerinin birinci ve ikinci maddeleri okundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.