Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Çocuklarda öfke kontrolü

Çocuğunuz öfkesini kontrol etmede güçlük mü çekiyor? Bir anda sertleşiyor, hırçınlaşıyor ya da bağırıyor mu? Peki ne yapmalı?

 Öfke kontrolü çocuklarda sık karşılaşılan bir durum. Hadi gelin beraber sorularımıza cevap arayalım.

Öfke hepimizin içinde olan doğal bir duygudur. Çocukluk dönemlerinde duygularımız ham şekilde oluyor. Zamanla ailenin ve çevrenin yardımlarıyla ham olan duygular olgunlaşıyor. (Hoş yetişkin olup da öfke duygusunu kontrol edemeyen bireyler de yok değil. Öfke duyguları öylece ham kalmış.)

Ebeveyn olarak çocuklarımızın erken dönemlerinde bu konuyu halletmemiz gerekiyor. Yoksa ergenlik dönemi ve sonrasında acı olaylar yaşanabiliyor.

İlkin çocuklar aile ortamında öfke kontrolü örneği görecek. Öfkelenmek normaldir. Öfke duygumuzla baş edememek doğru değildir.

Çocuğunuza bu duyguyu suçlayıcı bir dille değil, aksine onda var olan öfke duygusunu eleştirmeniz gerekiyor. Eleştirileriniz yapıcı ve onarıcı olmalı. Aksi takdirde öfkelenen bir çocuğun karşısında sert tavır sergilemek, baş edemediği öfke duygusunu daha da harlayacaktır.

Çocuklar Niye Öfkelenir?

Çocuklar genelde, oyunda yenilirse, istediği alınmayınca, bir şeyleri bekleyince sabırsızlık gösterebiliyor.

Eğer çocuğunuzun her istediğini almaya alıştırmışsanız, bir şeyini almadığınızda öfkelenebilir.

Eğer çocuğunuza kurallar koymadıysanız, erken yatmasını istediğinizde öfkelenebilir.

Eğer çocuğunuza sabırlı olmak noktasında iyi bir örnek teşkil edemediyseniz, sıra beklerken çabucak öfkelenebilir.

Eğer çocuğunuza hep birinci olmasını teşvik edip birinciliğe ve yenmeye çok önem atfederseniz çocuğunuz basit bir oyunda bile yenilince öfke patlaması yaşayabilir.

Öfke kontrolüne karşı ne yapılmalı?

Çocuğunuza bu duyguyu anlatın. Bu duygunun her çocukta, her yetişkinde olduğunu söyleyin. Bu duyguyla baş etmenin bize iyi geleceğinden söz edin.

Çocuğunuzdan öfkelendiğinde kendisinin nasıl hissettiğini anlatmasını isteyin.

Çocuğunuzu anladığınızı ima ederek, onunla beraber bu sorunu açacağınız mesajı verin.

Sinirlendiği konuya beraber bir çözüm arayabilirsiniz. Örneğin markettesiniz çocuğunuz bir oyuncak alma konusunda ısrarcı oluyor. Bu oyuncağın gerekli olup olmadığını sorgulayın. O anda alacak paranız olmadığını vurgulayın. Ve bir çözüm olarak kumbarasında para biriktirmeyi sunun.

Öfke kontrolü oyunu oynayabilirsiniz? Çocuğunuz öfkelendiğinde öfkesini yenebilecek mi? Bunun çetelesini tutup başarılı olduğunda da duygusal bir hediye verebilirsiniz. Beraber yapabileceğiniz bir aktivite olabilir.

Çocuğunuzun içinde biriken öfkeyi dışarı çıkartacak aktivitelere yönlendirebilirsiniz.

Toprakla uğraşmak, kinetik kumla oynamak, topa vurmak gibi aktiviteler öfke kontrolünde sıkıntılar yaşayan çocuklara çok iyi gelecektir.

Kalın sağlıcakla.

Bir Tavsiye

Yotube; Hikaye Diyarı kanalımızda çocuklar için 'Öfke Kontrolü' çalışması yaptık. Eğer böyle bir sorun varsa, mutlaka vidyomuzu çocuğunuza izletmenizi tavsiye ederiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları