Çocuklara çok oyuncak almak doğru mu?

Çocuklara çok oyuncak almak doğru mu?
En çok da belli yaşlarda çocuklarımıza oyuncak alıyoruz. Peki ama çok oyuncak almanın zararları hakkında bilinçli miyiz?

Aslında mesele sadece çok oyuncak almak değil, çocuklarımızın her isteğini yerine getirmektir. Yapılan bir araştırmada, Türkiye’de yaşayan aileler çocuklarına, dünyanın diğer ülkelerinden daha düşkün ve her istediklerini yerine getirme eğiliminde oldukları görülmüştür.

Oyuncaklar çocuk gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden oyuncak seçimi ve alınan oyuncakların miktarı, çocuklar için önemlidir.

Oyuncaklar yalnızca çocukların vakit geçirmeleri ve eğlenmeleri için değildir. Oyuncakların en büyük işlevi, çocukların gelişimine yardımcı olmaları ve aynı zamanda zeka gelişimine katkıda bulunmalarıdır.

Aileler çocuklarına çok oyuncak almakla, daha fazla gelişmelerini ya da daha fazla güzel vakit geçirmelerini sağlamıyorlar. İsterseniz gelin çocuklara gereğinden fazla oyuncak almanın zararlarına bir göz atalım.

Fazla Oyuncağın Zararları Nelerdir?

Birçok aile daha çocukları doğmadan, çocuğun giysileri de dahil olmak üzere oyuncaklarını hazır ediyor. Hatta bazı ailelerin haddinden fazla oyuncak satın aldığını görebiliyoruz. Fazla oyuncağın zararları, çocuğa doyduğu halde yemek yedirmek gibidir.

Çocuk doymuştur, ancak siz yemek vermeye devam edersiniz. Mide kapasitesini aştığında yemeğin fazlasını kusar. Fiziksel olarak da çocuğun gereğinden fazla kilo almasına neden olursunuz. İşte fazla oyuncak almak da, bu duruma yakın bir etkiye neden olur.

Çocuğum Oyuncakları İle Oynamıyor, Neden Olabilir?

Azı karar, çoğu zarar atasözünü hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra çocuğum oyuncakları ile oynamıyor sorununu da birçok aile yaşamıştır. Çocuklara çok oyuncak almak kadar, onlara göre olmayan oyuncak almak da bir o kadar gereksizdir. Zaten çocuklarınızın oynamamasından bu durumu anlayabilirsiniz.

Aileler, kendi dönemlerinde yaşayamadıklarını çocuklarına yaşatmak istiyorlar. Tamamen iyi niyet sonucunda meydana gelen bu durum, aslında uzun vadede çocuklara zarar veriyor.

Temel insan özelliklerinden bir tanesi de, insanların gereğinden ve ihtiyaçlarından fazla olan şeylere sahip olmaları, insanların bazı yeteneklerini kullanmamasına neden oluyor. Zaten günümüzde bunun örneklerini çokça görebilirsiniz. Her istediğine sahip olan bir insanın amacı kaybolmuş demektir.

Düşünün ki insan bunu çocukluk çağlarında yaşıyor. Yaşama karşı bu durumda olan çocukların hevesleri ve yaratıcılık yeteneği kaybolmuş oluyor.

Her yeni ve kısa sürede aldığınız oyuncaklar, eski oyuncakların oynanmamasına ve bunun bir sonucu olarak da yeni alınan oyuncağın da kısa bir süre sonra atılmasına neden olur.

Bu durumu çocuklarınızda gözlemleyebilirsiniz. Elindekinin kıymetini bilmez, her istediğini belli bir yaştan sonra ebeveynlerine yaptırmaya çalışan, yaratıcılıktan uzak bir çocuk çıkar karşınıza.

Evdeki Fazla Oyuncaklar ve Sonuçları

Olaya kendi açımızdan bakalım. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi temel insan karakterleri asla değişmez. İnsanlar için hayatın içinden çıkan belli kurallar vardır ve bu kurallar, hayatımızı şekillendirir.

Yaratıcılığın gelişmesi aslında bir tür yokluk sonucu ortaya çıkar. Yani elimizde olmayan ancak, şiddetle arzuladığımız bir nesneyi elde etmek için beynimizin tüm kıvrımlarını kullanırız.

Belli bir kuşaktan gelen kişilerden, kendi oyuncaklarını yaptıklarını sıklıkla duymuşsunuzdur. Aynı durum benim içinde geçerliydi. Çocukken, yeni oyunlar icat eder ve kendi oyuncaklarımızı yapardık. Aslında son derece eğlenceliydi ve yaratıcılık yeteneğimiz gelişiyordu.

Son derece de mutluyduk. Her güne heyecanla başlıyorduk. Ancak o zamanlar bizim için satın alınan bir tane bile oyuncağımız yoktu.

İşte yukarıda anlatılanlar ışığında şunu söyleyebiliriz. Çok oyuncak almak, çocukların hayattaki amaçlarının gelişmesine engel olur. Zaten her istedikleri alındığı için bir şeyleri elde etmeye çaba göstermezler. Belki fiziksel açıdan değil ama ruhsal açıdan son derece zayıf bir birey olur çıkarlar.

En ufak bir zorlukta pes ederler ve depresyona girme eğilimleri daha fazladır. Evdeki fazla oyuncaklar aynı zamanda ebeveynler için de büyük bir sorundur.

Daha fazla temizlik ve daha fazla yorulma anlamına gelir. Çünkü belli bir yaşa kadar aileler çocuklarının dağıttıklarını toparlarlar. Hatta bazı aileler, belli bir yaştan sonra da bu duruma devam ederler. Sürekli olarak çocuklarının dağıttıklarını toparlarlar.

Küçük yaşlarda belki bu çok büyük bir sorun değildir. Ancak yetişkin olduklarında çocuklarınızın hayatında dağıttıklarını toparlamak, sizce de oyuncak toplamaktan daha zor değil midir?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.