Çinli bilim insanlarından yeni rekor

Çinli bilim insanlarından yeni rekor
Çinli bilim insanları uzak mesafeli kuantum iletişimi ile rekor kırdılar.

Çetin UZKAL / KAMU SON HABER

Gelecekteki önemli iletişim ağlarından biri olarak görülen kuantum iletişim ağı ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Yeni gelişme ise Çin'den geldi.

Öncelikle kuantum iletişimine bakmak gerekir ise, bu iletişim için kuantum anahtar dağılımı gerekiyor. Kuantum anahtar dağılımı, birbirinden uzak iki kullanıcının sadece kendilerinin bildiği, mesajları şifrelemek ve şifreleri çözmek için kullanılan ortak bir anahtar oluşturmayı sağlıyor. Fakat kuantum sinyali güçlendirilemediği için mesafe sınırlı şekilde oluyor.

Daha önce laboratuar ortamında 830 kilometreye kadar mesafede bobine sarılı fiber üzerinde aktarım elde edildi. Physical Review Letters dergisinde yayımlanan çalışmada Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Jinan Kuantum Teknolojisi Enstitüsü, Shanghai Mikrosistem ve Bilgi Teknolojileri Enstitüsü gibi kurumlardan bilim insanları, ulaşılan en uzun dağıtım mesafesinin saniyede 0.0034 bit güvenli anahtar hızıyla 1.002 kilometre olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları deney sırasında, uzun mesafede güvenli anahtarların oluşturulmasını engelleyen sistem sesini bastırmak için, çift bant faz hesaplayıcı ve ultra düşük sesli süper iletken nanotel tek foton dedektörü geliştirdi. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne göre çalışma, ikiz alanlı KAD'nin çok uzun mesafeler için uygulanabilir olduğunu teyit ederken, uzun mesafeli kuantum iletişimindeki olası gelişmelere de ışık tutuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.