Çikolata hayranları için üzücü haber '3 ayda zirve yaptı'

Çikolata hayranları için üzücü haber '3 ayda zirve yaptı'
Kakao fiyatları, küresel arzdaki önemli bir düşüşün etkisiyle üç ayda yaklaşık iki katına çıkarak tarihi zirvelere ulaştı.

Kakao fiyatları, küresel arzdaki düşüşün etkisiyle 3 ayda yaklaşık iki katına çıkarak rekor seviyelere yükseldi.

Batı Afrika'daki iklim faktörlerinin çikolata üreticilerini kakao temin etme noktasında zor duruma sokmasıyla kakao fiyatları tarihi zirveyi görürken, New York Ticaret Borsasında işlem gören mayıs vadeli kakaonun ton başına fiyatı, 9 bin 600 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek fiyatına ulaştı.

Kakao fiyatları arz endişeleriyle 3 ayda iki katına çıktı

Veri analitiği ve danışmanlık firması GlobalData'ya göre, 2023-2024 sezonunda önceki 12 aya kıyasla kakao arzında yaklaşık yüzde 8'lik düşüş öngörülürken, kayıpların başlıca nedeni; en büyük iki tedarikçi olan Fildişi Sahili ve Gana'daki sorunlar gösterildi.

Fildişi Sahili ve Gana'daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı almasıyla kakao fiyatları rekor kırmaya devam etti. En önemli üretici ülke olan Fildişi Sahili'nde önemli ölçüde daha düşük bir kakao hasadı bekleniyor.

Dünya kakao krizine girdi! Çikolata fiyatları artacak - Son Dakika Ekonomi Haberleri | Ntv Para

KURAKLIK VE ŞİDDETLİ YAĞMUR NEDENİYLE HASAT AZALDI

Kakao arzındaki sorunların temel nedeni uzun vadeli kuraklık ve yoğun yağışlar gibi olumsuz hava koşulları olarak gösterilirken, bitki hastalıkları da mahsulü etkiliyor.

Özellikle, kakao ağaçlarının ölümüne neden olan CSSVD virüsü, kakao üretimini olumsuz etkileyen önde gelen faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Virüsten etkilenen ağaçların kesilmesi gerekliliği göz önüne alındığında, yeni dikilen ağaçların meyve vermesi 3 ila 5 yıl sürebiliyor.

Bu durum, önümüzdeki 2-3 yıl içinde arzın son 15-20 yılın ortalamasından daha düşük seviyelerde olabileceği ve bunun kakao çekirdekleri için ortalamanın üzerinde fiyat artışlarına neden olabileceği şeklinde öngörülüyor.

Kakaonun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

ÇİKOLATA HAYRANLARI İÇİN ÜZÜCÜ HABER

Dünya çapında kakao üretiminin büyük bir kısmını sağlayan iki ülkeden gelen haberlerin ardından, çikolata fiyatlarının da belirgin bir şekilde artması bekleniyor.

Kakao fiyatlarının yükselmesi, tüketiciler için zorlu bir döneme işaret ediyor. Çikolata üreticileri, artan kakao fiyatlarını ya fiyatları yükselterek ya da ambalaj boyutlarını küçülterek tüketicilere yansıtıyor.

İklim değişikliği nedeniyle kakao hasadının azalması, çikolata üreticilerini fiyatları artırmaya zorladı. Üretim kesintileri devam ettiği sürece, çikolata fiyatlarının daha da sert bir şekilde yükselebileceği tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.