Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Cep telefonunuzu gönlünüzce kullanın

Cep telefonumda geceleri ikidebir "güncelleniyor" veya "güncelleme yarım kaldı" gibi yazılar çıkıyor. Ben de bu bu telefon dinleme olaylarından dolayı, biraz pinpirikleniyorum. Hemen bir bilene, iyi bir telefon tamircisine sorma ihtiyacı hissettim.

Bir arkadaşımın yardımıyla, işinin ehli bir telefon tamircisine ulaştım.

İlk sorum bu geceleri karşıma çıkan "güncelleniyor" konusu oldu. Bana durumu tane tane anlatmaya başladı: Bir kere "güncelleştirme" nedir, önce size onu anlatayım. "Güncelleştirme", diğer kullanıcılar veya yazılım geliştiricisi tarafından bulunan sorunlara yönelik düzeltmeleri içeren bir yazılım dosyasıdır. Bir güncelleştirme yüklemek kodu düzeltir ve sorunların telefonunuz veya bilgisayarınızda oluşmasını önler. Dikkat ederseniz 'Bilgisayarınızda' dedim. Çünki cep telefonu da küçültülmüş bir bilgisayardır. Güncellemeler bir programdaki sorunları çözdüğünden, neredeyse her zaman özgürdür ve program veya şirketler web sitesi aracılığıyla kullanılabilir.

Yukarıda söylediğim gibi, cep telefonunuz, piyasaya sürülmeden önce tespit edilmemiş bir yazılım programı veya donanım aygıtıyla ilgili sorunları düzeltmek için güncellemeler gereklidir.

Ne yazık ki, yazılım programlarının bilgisayarınızda nasıl güncelleneceği konusunda standart yoktur. Bununla birlikte, cep telefonlarında bu bir yerde pratik olarak gerçekleştirilmektedir.

Çevrimiçi programlar - Internet'e bağlanan tüm programlar, ilk çalıştırıldığında güncellemeleri otomatik olarak kontrol etmelidir.

Yardım menüsü (F1 tuşuna basmak) veya Dosya menüsünden yardım menüsüne erişmek, güncellemeleri kontrol etme seçeneğine sahip olmalıdır.

Tüm işletim sistemleri günümüzde işletim sistemiyle birlikte gelen yazılım kullanılarak güncellenmektedir. Dolayısıyla, Android akıllı telefonunuzda veya tabletinizde indirilen ve yüklenen pek çok uygulama bulunmaktadır. Ancak bunları nasıl güncelleyeceğinizi göremiyebilirsiniz. O zaman da Android uygulamaları nasıl güncelleyeceğimiz bölümünde bulunan kılavuzu okumalısınız.

Uygulamalar harika ancak bunları güncellemek önemlidir. En sevdiğiniz oyunların yeni seviyelerinden kritik hata düzeltmeleri ve diğer iyileştirmeler için yeni özelliklere kadar, uygulamalarınızı güncel tutmanız iyi bir fikir. Neyse ki zor değil, adım adım adım izleyin.

Android uygulamalarını manuel olarak nasıl güncelleyebilirsiniz?

Birinci adım: Android akıllı telefonunuzda veya tabletinizde Google Play Store'a gider. Ana ekranınızda bir simge yoksa, mobil uygulama menüsünü kontrol edin. Play Store'a erişmek için bir mobil veri veya Wi-Fi bağlantısı gerektiğini de sakın unutmayın.

İkinci adım: Ekranın sağ üst köşesinde bulunan menü düğmesine (üç kare nokta) basın ve 'Uygulamalarım'ı seçin.

Üçüncü Adım: Bu menü, cihazınızdaki hangi uygulamaların mevcut güncellemelere sahip olduğunu görebilirsiniz. Uygulamaları tek tek güncelleyebilir veya hepsini tek seferde güncellemek için üstteki düğmeye basabilirsiniz.

Manuel güncellemelerin bir listesini de yapabilirsiniz. Bu uygulamalar bireysel olarak güncellenmelidir. Listenin alt kısmında, güncel olan tüm uygulamaları görürsünüz.

Konum kontrolleri için ise; sadece tek bir açma - kapama anahtarı bulunduran Android'deki uygulamasını güncelleyen Facebook, artık insanlara konum bilgilerini nasıl toplayacağı ve saklayacağı ile ilgili daha çok seçenek sunuyor. Kullanıcıların daha önce seçmiş olduğu ayarlar ise değiştirilmeyecek ve Facebook bu güncelleme sonucunda yeni bilgiler toplamıyor.

Bugüne kadar Yakındaki Arkadaşlar, Güvenlik Durumu Kontrolü gibi özellikleri kullanmak isteyen Facebook Android kullanıcıları, Konum Geçmişini açık konuma getirmek zorunda kalıyorlardı. Bu ayar açık konuma getirildiğinde ise uygulama kullanılmadığında da kullanıcının konumu paylaşılıyor ve Facebook'un kesin konumların bir geçmişini kaydetmesine izin veriliyordu. Facebook yeni güncellemeyle birlikte, insanların tek bir açma - kapama seçeneği yerine iki seçeneği oluyor. Yeni güncellemeyle birlikte:

•) Konum Geçmişi ayarlarını daha önceden "açık" olarak ayarlamış kişilerin yeni konum ayarı "açık" olacak. Konum Geçmişi'ni "kapalı" durumuna getirmiş - ya da en başta hiç açmamış - kişilerin yeni arkaplan konum ayarı "kapalı" olacak.

•) Android için Facebook kullanan ve geçmişte Konum Geçmişi'ni açık olarak ayarlamış herkes yeni kontroller hakkında bilgilendirilerek ayarlarının istedikleri şekilde olup olmadığını kontrol etmeleri istenecek. Konum Geçmişini daha önce hiç açık konuma getirmemiş kişilerin bir şey yapmasına gerek olmayacak.

•) Facebook kullanan insanlar için ise hiçbir şey değişmeyecek. Ancak ayarlarının güncel durumunu kontrol etmeleri adına, geçmişte Konum Geçmişi'ni açık olarak ayarlamış herkese benzer bir uyarı gönderilecek.

Bu değişiklikler dışında, Facebook kullanıcıların başlıca konumlarıyla ilgili tahminlerine şehir ya da posta kodu bilgilerini eklemek adına Bilgilerine Eriş seçeneği de güncelleniyor. Sizlerin, endişesiz cep telefonunuzu gönlünüzce kullanmanız dileğiyle... 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları