Can kaybı 42 bin 556'ya yükseldi

Can kaybı 42 bin 556'ya yükseldi
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 556'ya yükseldi.

Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Hatay''ın Defne ilçesi merkezli 6.4 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay''da canlı yayında depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, faciada can kaybının 43 bin 556''ya yükseldiğini söyledi. 

Soylu''nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"SAVAŞIN ÇOK DAHA ÜSTÜNDE BİR TABLO"

- Son 2 buçuk 3 yılda çok büyük afetler yaşadık. İlk gelen haberler afetin büyüklüğünü bize hissettirdi. Sabah AFAD Başkanı telefonla aradı ve Maraş-Osmaniye hattında depremin olduğunu söyledi. 7 üzerinde bir deprem olduğu bilgisi gelince elbette ki bu benim açımdan da ülkemiz açısından da çok ciddi sonuca yol açabileceği düşüncesi kapladı. Sayın Cumhurbaşkanımızı aradım. Hemen illerdeki genel tabloyu öğrenmeye çalıştık. Hep birlikte AFAD''a geçtik. Uluslararası yardıma çıkalım dedik ve çıktık. İl dağılımı yaptık, hepimiz yola çıktık. Her birimiz kendi vilayetimize doğru harekete geçtik. Nurdağı''ndan geçerken yol ortadan yarılmış, farklı noktalardan geçerek Kahramanmaraş''a ulaştık ve oradaki tabloyu gördük. Benim her yerde hissettiğim aynıydı, insanlarımız hayatını kaybettiler, bir taraftan medeniyetimizin en önemli sütunları devrildi ve yerle yeksan oldu. Bunu deprem olarak değerlendirmek benim zihnimde tam örtüşmüyor. Özellikle Hatay''ın içerisinde gezerken binaların birbirine girdiğini, çok ciddi bir tahribat yaptığını... O duygu farklı bir şey. Savaşın çok daha üstünde bir tabloyla karşı karşıya kalıyorsunuz. O insanlar var, siz sorumlusunuz ve sizden bir şeyler bekliyorlar. Uykusuz, zamanla yarıştığımız bu sürecin içerisinde büyük bir mücadele yapıldı, hala yapılıyor. Başka nesiller bunu görmesin. Bir devletin milletiyle birlikte nasıl bir bütünlük içerisinde olduğunu gördük. Hava şartları belki de yaşadığımız kışın en ağır şartları. Bir tek şeye odaklandık, arama kurtarmaya. 26 bin enkaz ve yıkılmış bina. Her birinde aynı anda arama kurtarma çalışması yapılası lazım.

- Kahramanmaraş''a niye inemedik diye hayıflandık tabii. Ama şunu söyleyeyim, insanlar yardım talebinde bulunuyordu ve biz onlara size yetişeceğiz dedik. Özellikle AFAD''ın şöyle bir durumu söz konusu, bu senaryoları defalarca yaptı AFAD. 97 binin üzerinde tatbikat yapıldı. Madenlerden hastanelere, okullara kadar. Buraya herkes hareketlendi. Kimisi 8 saatte, kimisi 10 saatte gelebildi. Siz 26 bin enkazla karşı karşıya kaldığınız zaman buna yayılmak ve ulaşmak zaman istiyor. Ama devlet tüm imkanlarıyla ulaştı. Bu deprem dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun hiçbirinin bu depremin altından kalkabileceğini düşünmüyoruz. 2 Hollanda büyüklüğünde bu deprem. Bu çerçeve içerisinde eğer Türkiye çok uzun zamandır bu hazırlıkları yapmamış olsaydı büyük bir kaosla karşı karşıya kalırdı.

EN ÇOK ÇADIR GELEN İL HATAY

- En çok çadır gelen kentimiz Hatay. Bizim yaptığımız öncelikle ağır hasarlı, yıkılmış, acil yıkılacak, yaşlı çocuklu, hamile, engelli, bütün bunların taleplerini karşılamak. Elbette ki öncelikler var ve öncelikler üzerinden bunu sağlamaya çalışıyoruz. Çadırdan hemen sonra geçeceğimiz yer konteynerdir. 2 ayın sonunda burada, bu bölgede 100 bin konteyneri tamamlamış olacağız. Konteyner şehirlerin içinde sosyal alanlar, sağlık alanları, eğitim birimleri olacak. Biz 1 yıllık süreçte bu depremzedelerin bu depremin travmasını atlatmaları için büyük bir çaba sarf edeceğiz. 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE''DE KAÇINILMAZ" 

- Türkiye''de her şeye siyaset gözlüğünden bakılırsa, herkese potansiyel olarak suçlu gözüyle bakarsanız, elbette kentsel dönüşüme karşı bir pozisyon alırsınız. Kentsel dönüşüm Türkiye''de kaçınılmazdır. Maalesef ana muhalefet partisi sanki bu bir düşmanlıkmış gibi, sanki bir yer talan ediliyormuş gibi, iş yapmayan, aynı zamanda iş yaptırmayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bunun bedeli ödenmiyor mu? Ödeniyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu gerçeklikten uzaklaşmak doğru bir yaklaşım değil. CHP bunu sürekli yapıyor. Mantığı nedir? Bunu da biliyor değilim. Maliyetini kim ödüyor? Millet ödüyor. Benim görüşüm bundan sonra Türkiye''nin kentsel dönüşüm konusunda resen tedbir uygulamasıdır. 

- Sayın Cumhurbaşkanımız talimatları verdiler, Murat Bey de birkaç toplantı yaptı. 10 şehirde oturulabilecek, sağlam olan yerler değerlendirilecek ve bu da bir taraftan bilimsel çalışma. Hep birlikte oluşturarak geleceğe yönelik bir karar verilecek. Bir umutsuzluk halini, yaşadığı yerleri kaybetmenin karşılaştırılmasından kaynaklanan endişeyi hepimiz yaşadık. Bu duygunun 2-2,5 ay içinde ortadan kalktığını hissedecekler. Depremzedelerimiz çok yakında şehirlerinin yeni haliyle kucaklaşacak. Onlar ihya edilecek hem çocuklarımızı daha güçlü şehirlerde yaşayacaklar. Nasıl bir imtihanla karşı karşıya geldiğimizi biliyoruz ve biz de buradan güçlenerek çıkacağız. 

CAN KAYBI 43 BİN 556

- Bu depremlerde vefat sayımız 43 bin 556''ya yükseldi. Az bir rakam değil. Her bir hayatını kaybeden vatandaşımıza karşı sorumluyuz. Hüznümüz var, insanlarımızı kaybettik, şehirlerimiz yıkıldı ama bu bizim umudumuzu ortadan kaldırmaz. Büyük bir umudumuz var, bunun için çalışıyoruz. İşimizi bitirmeden kalkıp gitmeyeceğiz. Bu umudu ayakta tutmak zorundayız. Her zamankinden daha fazla çalışmak zorundayız. 

- Burada bizim anne tarafından akrabalarımız var. Zamanında Trabzon''dan Kırıkhan''a gelmiş akrabalarımız var, onlardan kayıplar var. Öyle bir metanet var ki, annesini, babasını, kardeşini kaybedip tek başına kalmış ve o umudu arıyor. Bu umudu söndürmeye çalışanlar, ne olursunuz söndürmeyin. Olumlu bir şey söylemek içlerinden gelmiyorsa biraz susmayı denesinler. 

İSTANBUL DEPREMİ

- İstanbul ile ilgili çok yoğun bir çalışma yapıyoruz. Her şey güçlendirilmeye çalışıldı ısrarla. Kuzey Marmara Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı olmadan İstanbul''da bir depremle karşı karşıya kaldığımızı düşünebiliyor musunuz? İstanbul''da elbette ki dönüşecek binalar var. Yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Hiç bunlar dönüşmeden acaba bu depremle karşı karşıya kalırsak ne yapabiliriz? Biz bunu İstanbul''da defalarca çalıştık, defalarca toplantı yaptık, ben kendim başkanlık yaptım. Avcılar''da kim görevli belli, Beşiktaş''ta kim görevli belli. Ama elbette en önemli iş bu kentsel dönüşümün sağlanması.

- Bugün bu depremin üzerinden birçok kişi birçok şey söyleyecektir ama ben AFAD''dan sorumlu bir bakanım, kaç defa depremle ilgili bir simülasyona oturduğumu unutmuş durumdayım. Bu karşı karşıya kaldığımız deprem, deprem değil. Bu başka bir şey. Hele Hatay''ı gördükten sonra. 7 bin 930 artçı deprem oldu. 

MÜTEAHHİTLERİN SON DURUMLARI NE OLACAK?

- Tespit ettiğimiz her isme hemen yurt dışına çıkma yasağı koyduk. Bunun bedeli her ne ise ödettirilecek. 564 şüpheli tespit edildi, 160''ı tutuklandı, 175''i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 18 kişi gözaltına alındı, diğerlerini arama çalışmaları devam etmekte. 

BİNA KOLONLARININ KESİLMESİ

- Bunlar yerel yönetimlerin, belediyelerin asli görevidir. Bunlar denetlenmelidir. 

DEPREM BÖLGESİNDEKİ İHTİYAÇLAR

- Banyo, duş, hijyen malzemeleri, seyyar tuvaletler, bunlar temel ihtiyaçlar. Gıda ve hijyen yardımları devam etmeli. 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.