Bursa'nın 6 asırlık medresesindeki Türk İslam Eserleri Müzesi ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkarıyor

Bursa'nın 6 asırlık medresesindeki Türk İslam Eserleri Müzesi ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkarıyor
Yeşil Medrese'de restorasyon sonrası 2 ay önce yeniden kapılarını açan müzedeki 1200 eser arasında Timurlular döneminden kalma stilistik ejderha kulplu maşrapa, insan ve hayvan figürleriyle bezenmiş Selçuklu ve Memlük şamdanları da bulunuyor.

Bursa'nın ilk Osmanlı medreselerinden Yeşil Medrese'de 3 yıl süren restorasyonun ardından geçen aralık ayında yeniden açılan Türk İslam Eserleri Müzesi'nde 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar 1200 civarında eser sergileniyor.

 

Yıldırım ilçesindeki tarihi binada bulunan müze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 ay önce video konferans yöntemi ile katıldığı törenle kapılarını tekrar ziyaretçilerine açtı.

Osmanlı padişahı Çelebi Mehmed tarafından Yeşil Cami Külliyesi'nin bir parçası olarak 1414-1424 yıllarında yaptırılan, 13 hücre, 3 eyvan ve dershaneden oluşan medresenin girişinde, ziyaretçileri Müze-i Hümayun kitabesi karşılıyor.

Karagöz-Hacivat figürleri, seramik, maden ve cam sanatına ait nadide eserlerin sergilendiği müzede, Timurlular döneminden kalma stilistik ejderha kulplu bir maşrapa, insan ve hayvan figürleriyle bezenmiş Selçuklu ve Memlük şamdanları, Yeşil Türbe'nin kapı ve mihrap perdeleri, 2. Abdülhamid tuğralı berat dikkati çekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.