Burnunuza ne kadar güveniyorsunuz ?

Burnunuza ne kadar güveniyorsunuz ?
Bir yiyeceğin bozulup bozulmadığını koklayarak anlamak mümkün mü ?

HER BESİN BOZULUNCA KOKAR MI ?

Birçoğumuz aldığımız besinlerin bazılarını zamanında tüketmeyip dolapta beklettikten sonra geçmiş son tüketim tarihi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumda ilk başvurduğumuz yöntem koklamak oluyor. Fakat uzmanların görüşlerine göre 'Bazı mikropların çoğalırken koku ürettikleri doğru. Ancak Listeria ve Salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklarla en sık ilişkilendirilen bakterileri koklayarak tespit etmek neredeyse imkânsız.'

buzdolabinda-bozulan-gidalar.jpg

YİNE DE BOZULAN BAZI YİYECEKLER KOKABİLİR

Bilim insanı olmadan da gıdanın bozulduğunu tespit etmek mümkün. Çünkü mikropların koku yaymak dışındaki başka bir eylemi de çok uzun süre bekletilmiş gıdaları yiyip bitirmeleri.

Tabii ki de Salmonella gibi korkunç bakterileri koklayarak tespit edemeyiz ancak yiyecekte bir sorun varsa koku bize ipucu verebilir. Örneğin bozulduğundan şüphe ettiğimiz bir sütü direkt çöpe atmak yerine koklamak, gıda israfını sınırlamaya yardımcı olabilir. Ancak belirli peynir türleri gibi bazı gıdaların kötü kokusuyla ünlü olduğunu unutmamak gerek.

protein-iceren-besinler-002.jpg

Durum böyleyken burnumuzla aldığımız kokular bizi arafta bırakabilir. Hem israf yapmak istemiyoruz hem de bozuk bir besin yemek istemiyoruz. Gilmour’un bu sorun için bir önerisi var '‘‘Eğer yediklerim yüzünden hastalanmaktan endişe ediyorsam, enerjimi bir patojenin kokusunu almak için burnuma güvenmek yerine, onları doğru sıcaklıkta saklamaya ve yeterli bir süre pişirmeye harcıyorum.’’

622f9585932151502423d032.webp

Tüm bu bilgiler doğrultusunda aslında çürümüş, küflenmiş olan dışarıdan bakıldığında bozulduğu anlaşılan besinler dışında her besin içerisinde bakteri barındırabilir. Bunun için her türlü olumsuz durum yaşamamak adına besinleri son kullanma tarihi geçmeden tüketmek ve doğru pişirmek gerekmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.