Virüs gibi yayılan kanser keşfedildi

Virüs gibi yayılan kanser keşfedildi
Bilim insanları, kabuklu deniz hayvanları arasında virüs gibi yayılabilen kanser keşfetti

Bilim insanları kanser araştırmalarına devam ediyor. Yapılan araştırmalar sonucunda kabuklu deniz hayvanlarının kendi aralarında virüs gibi yayılabilen kanser olduğu keşfedildi.

Üzerinde sürekli çalışmaların yapıldığı yeni teşhis ve tespitlerin ortaya koyulduğu kanser hastalığında korkutucu yeni bir ihtimal ortaya çıktı. Bu ihtimale göre geçen hafta yayınlanan bir araştırmada da yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan, lösemi benzeri eski bir kanser türünün iki versiyonu bulundu.

crab-sand-macro-872445-3840x2160.jpgKANSER BULAŞICI MI

Tespit edilen kanser türü sonrasında ilk araştırma başlığı 'Kanser bulaşıcı mı?'

sorusuna bilim insanları, 'Bulaşıcı tümör hücreleri, istiridyeler tarafından alınmadan önce mikroskobik bakteriler gibi suda serbestçe yüzüyor, konakçılarında çoğalıyor. Bu yayılma şekli, köpeklerin çiftleşme yoluyla kanser hücrelerini birbirlerine geçirmesiyle benzer özellikler taşısa da aslında bulaşıcı kanser, doğal dünyada sınırlı sayıda hayvan türünde görülüyor.' şeklinde bulaşma ihtimalinin olduğunu belirten cevap verdiler.

crab-2699180-1280.jpgBULAŞICI KANSER TÜRÜ OLABİLİR

Araştırmacılar, kanserli tümör hücrelerinin genetik dönüşümünü takip ederek, yumuşakçalardaki bu kanserin hayvanlardaki diğer bulaşıcı kanserlerden farklı olan tutarsızlıklarını keşfettiler.

cockle-shell-shellfish-seafood-mollusc-bivalve-marine-empty-texture.jpgYILLARDIR DEĞİŞİYOR

Moleküler araştırmacı Dr. Alicia Bruzos şunları söyledi: “İki bağımsız bulaşıcı kanserin varlığını açıklığa kavuşturduk ve çok daha farklı türlerin mevcut olduğundan şüpheleniyoruz. Farklı bulaşıcı kanser türleri hakkında daha geniş bir bakış açısına sahip olmak, tümörlerin gelişmesi ve uzun vadede hayatta kalması için gerekli koşullar hakkında bize daha fazla fikir verebilir.”

Dr. Daniel Garcia-Souto ise şunları söyledi: “Bu kanserler, muhtemelen yüzlerce veya binlerce yıldır aşırı kromozomal değişikliklere ve sürekli genetik yeniden yapılanmaya maruz kalıyor; bu da, kanserlerin uzun vadede hayatta kalabilmek için kararlı genomlara ihtiyaç duyduğu teorisine meydan okuyor.”

Tüm bu araştırmalarda insanlar gibi genetik olarak çeşitli türlerin bile bir gün yumuşakçaları öldüren bulaşıcı lösemi benzeri kanserin bazı versiyonlarının görülebileceği öne sürülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.