Bu diyeti yapanlar aman dikkat'Ölümcül hastalıklara yakalanabilirsiniz'

Bu diyeti yapanlar aman dikkat'Ölümcül hastalıklara yakalanabilirsiniz'
Sosyal medya platformu Tiktok üzerinden işlenmemiş gıda diyetini paylaşan bir kullanıcının çiğ et yediği görüntülerin viral olmasının ardından çiğ et tüketimi yaygınlaştı.

Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya platformu Tiktok üzerinden yayınlanan bir video çiğ et tüketimini yeniden gündeme taşıdı.Sucuk, salam, sosis gibi gıdaları çiğ tüketmenin zararları konusunda yayınlanan birçok çalışma bulunuyor. Bu tarz ürünlerin tüketiminde bile ölçülü olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar etin hiçbir işlem görmeden tamamiyle çiğ olarak tüketilmesinin sağlığa birçok zararının bulunduğunu ederek viral haline gelen bu çiğ et akımı ile ilgili uyarılarda bulunuyor.

'ÇİĞ ET DİYETİ DİYE BİR ŞEY YOK'

Konuya ilişkin Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa İnsanlar için çiğ et diyeti denilen bir şey bulunmadığının altını çizerek aslında çiğ et diyetinin, evcil köpek ve kedileri, pişmemiş et, yenilebilir kemik ve organlarla beslemeye sığan bir diyet çeşidi olduğunu belirtti ve bu diyeti destekleyenlerin, vahşi doğada milyonlarca yıllık evrim testten geçerek oluşan bu doğal beslenme modelinin hayvanlar için en uygun olduğuna inandığından, hayvanlarda çiğ et diyeti yapıldığında daha sağlıklı tüyler, daha temiz dişler, daha az ağız kokusu, dışkı miktarının kokusunda azalma sağladığına inandıklarından çiğ et diyetini evcil hayvanlar için önerdiklerini'' ifade ediyor.

SALMONELLA BAKTERİSİ BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLUYOR


Salmonella bakterisi ve buna bağlı tifo hastalığı, şarbon hastalığı, E. Coli, brusella, toksoplazma, Q ateşi, tenya gibi hastalıkların çiğ et ve süt ürünleri ile insanlara bulaştığının defalarca ispatlanmış hastalıklar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Salih Boğa, özellikle çiğ yumurta salmonella riskini artırırken, çiğ et tüketiminin ise karaciğeri ciddi şekilde etkileyip, karaciğerde hasara yol açarak uzun vadede karaciğer sirozu, hatta karaciğer kanserine bile kronik çiğ et kullanımı sonucunda yol açabildiğini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.