Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Bu da şarkıcı Merziye

Bazı bölücü çevrelerin, Şehit Öğretmen Merziye Üskülü ile bir tutmak istedikleri; Merziye Rezazi, 5 Mayıs 1958 yılında İran'ın Marivan kentinde dünyaya geldi. Henüz çocuk yaşta müziğe ilgi duymaya başlayan Merziye; Meryem Ksan, Nesrin Şirvan, Eyşe Şan ve Gulbihar gibi kendi gibi etnik kökeninden gelen kadın sanatçılardan etkilendi.

Küçük yaşlardan itibaren sesinin güzelliği ile çevresindekileri büyüleyen Merziye, okuldaki tüm özel gün ve etkinliklerde sahnenin aranan ismiydi.

İran'da Şah Muhammed Rıza Şah Pehlevi dönemiydi. Türkçe'ye olduğu gibi Kürtçe'ye yönelik de yoğun bir baskı vardı. O da Kürtçe dili ve kültürüne yönelik baskılara karşı kendince bir tepki olarak bir daha hiç Farsça şarkı söylememeye karar verdi.

Ancak İran'ın itici tutumuna karşı bir başka despot olan Irak lideri Saddam Hüseyin, ona sahip çıktı. Ona artık Radyo Bağdat kucak açacaktı. Merziye, artık bulunduğu bölgedeki ilk ve tek aranan müzisyendi.

İlk ve orta öğrenimini Marivan'da tamamlayan Merziye, ardından Sine'de akademik eğitimini tamamladı. O da artık Merziye Üskülü gibi öğretmendi. Bölge köylerinde öğretmenlik yapmaya başladı. Kendisini hem sanatçı hem de devrimci olarak tanımlayan Merziye, bu köylerdeki çocuklara okuma yazma öğretmek için gece gündüz çalıştı.

1977'de Sine Müzik Korosu (Kori Musiqay Sine) ile çalışmaya başlayan Merziye, birkaç kere halkın karşısına çıkarak müziğini onlarla paylaştı. Bir süre sonra Merivan'a geri dönen Merziye, buraya yakın bir köyde ders vermeyi sürdürdü. Merziye, 1978 yılında ünlü sanatçı Nasir Rezazi ile evlendi. Bu evlilikten bir kız, iki de erkek çocuğu oldu.

Aynı yıl giderek artan rejim karşıtı gösterilere katıldı. Halkın rejime karşı sesi yükseliyordu.

Merziye, bu dönemde polis tarafından yakalandı ve katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek öğretmenlikten atıldı. Aynı dönemde, eşi Nasir ve meslektaşı Najamaddin Gholami ile birlikte bir etnik müzik grubu kurdu. Söyledikleri şarkılarla halkın rejime karşı bilincini arttırmaya çalıştılar.

Yıl 1980'e geldiğinde İran'da Şah devrildi, ancak bu kez yerine Şah'dan da besbeter biri geldi:

Humeyni, statüsünü sağlamlaştırır sağlamlaştırmaz Türklere ve Kürtlere yönelik operasyonlara başladı. Humeyni rejimi, kendi yandaşları dışındakilere şehirlerde yaşama şansı bırakmamaya başladı. Bunun üzerine Merziye de pek çok arkadaşı gibi dağların yolunu tuttu. Derdini, sevgisini, mücadele aşkını şarkılarla anlatmaya çalıştı.

Merziye bir grup peşmerge ile birlikte Kori Bangewaz grubunu kurdu. Bu koro içinde Kürtçe birçok marş ve şarkı besteleyip, seslendirdi. Müziğin belli bir yeri yoktu. Sahne, şehir, sokak, dağ, okul… Merziye için her yer birdi, yeter ki içindeki notalar dilinden müzik olup aksın.

Merziye, İran'da 'Peşmergeye Selam Olsun' adıyla ilk marşı seslendirdi. Ancak Merziye'nin peşmerge aşkı çabuk söndü. 1985 yılında eşi ve çocukları ile birlikte İsveç'e iltica etmeyi tercih etti.

Saddam'dan sonra İsveç de Merziye'yi istediğ gibi kullanıyor, sanatsal etkinliklerin yanı sıra siyasi etkinliklere de sokuyordu. Batı sermayeli Med TV kurulduğunda Merziye buraya çıkarak boy gösterdi.

Merziye, Med TV kapandıktan sonra yerine açılan Medya TV'de de sunuculuğunu yaptığı

Jilemo adındaki programda siyasi mücadelesini sürdürdü. Merziye; 18 Eylül 2005'te İsveç'in Stockholm kentinde 48 yaşındayken yaşamını yitirdi. Dikkatinizi çekmek isterim; Merziye Rezazi, Türkçe için mücadele ederken şehit edilen Merziye Üskülü gibi vatan toprağında İran rejiminin kurşunlarına kurban gitmedi. O batının en zengin ülkelerinden birinde, refah içinde vefat etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları