Bu da oldu! Robotu gözaltına aldılar

Bu da oldu! Robotu gözaltına aldılar
Ressam robot Ai-Da'yı Mısır'da havalimanında gözaltına alındı. İngiltere ile Mısır arasında diplomatik kriz kapıdan döndü.

Bu da oldu! Robotu gözaltına aldılar

Yapay zeka teknolojisiyle oluşturulmuş robotlar, günümüzde her alanda karşımıza çıkmaya başladı. Bu robotlardan biri de dünyanın ilk ressam robotu Ai-Da oldu.

Ai-Da, yapay zeka sayesinde resim yapabiliyor, nesneleri şekillendirebiliyor, hareket ettirebiliyor, göz kırpabiliyor ve konuşabiliyor.

Gözlerindeki kameralar sayesinde gördüklerini kopyalayabilen robot, yapay zeka sayesinde kollarıyla portreler oluşturabiliyor.

MISIR'DA GÖZALTINA ALINDI

Ai-Da ve robotun geliştiricisi Aidan Meller, Giza Piramitleri'nde düzenlenecek bir etkinlik için robot ile birlikte Kahire'ye gitti. Robotun varlığından habersiz olan havalimanı görevlileri, Ai-Da'yı gözaltına alarak incelemek istedi.

"CASUS MUAMELESİ YAPILDI"

İngiliz basınına konuşan Meller, "Kahire’ye indikten sonra durdurulduk. Ai-Da'nın gözlerinde kamera olduğu için gözlerini sökmemi istediler. Ancak robotun gözleri sayesinde resim yapabildiğini ve sökemeyeceğimi belirttim. Ai-Da'ya güvenlik sorunu olarak bakıp, casusluk için kullanıldığından şüphelendiler." dedi.

Olayın aslını çok sonradan anlayan havalimanı görevlileri, İngiltere ile Mısır arasında yaşanacak olası bir diplomatik krizi çözerek konuyu tatlıya bağladı.

2017'DE GELİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI

Oxford Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'nden programcılar, robotik uzmanları ve psikologlardan oluşan bir ekip, 2017 ve 2019 arasında Ai-Da'yı geliştirdi.

Robot, adını ilk bilgisayar programcılarından biri olarak kabul edilen matematikçi Ada Lovelace'den ve yapay zekanın İngilizce kısaltması AI'dan alıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.