Bu çiçeğin faydaları saymakla bitmiyor!

Bu çiçeğin faydaları saymakla bitmiyor!
Yol kenarlarında, bahçelerde ve tarlalarda ortaya çıkan ve ebegümecigiller familyasından olan bu çiçek, başta öksürük olmak üzere sinüzit, prostat ve zona gibi rahatsızlıkların da en büyük düşmanı.

Kış mevsimi sadece kar, soğuk ve yağmurla beraber gelmiyor. Kış mevsimi kendini iyice hissettirdikçe soğuklarla birlikte hastalıklara da merhaba diyoruz. Fakat bir bitki var ki öksürükten zonaya kadar birçok hastalığın en büyük düşmanı. 

Kendi kendine tarlalarda, bahçelerde veya yol kenarlarında biten bu çiçek, birçok derde deva oluyor.

Kış aylarında vatandaşların rağbet ettiği şifalı bir bitki olan Hatmi Çiçeği, havaların soğmaya başlamasıyla gündeme geldi. Bazı yörelerimizde  “Hire”, “Devegülü”, “Silindir Çiçeği”, “Gülhatmi” olarak da bilinen bu bitki, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitkidir.

2-2,5 metreye kadar boylanabilir. Beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçekleri de çizgili ya da lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir. Güneşli, rüzgar almayan yerlerde iyi gelişir. Killi ve besin maddelerince zengin, iyi gübrelenmiş toprakları sever. Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.

Hatminin  anavatanı Batı Asya’dır. Zamanla Avrupa ve Doğu Asya’ya kadar yayılmıştır. Bitkinin şifalı kısımları kök, yaprak ve çiçekleridir. Bünyesinde nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin barındırır. Eski Mısır uygarlığında Hatmi çiçeğinin, kökü ve yaprakları tıpta kullanılmıştır.

HATMİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

Yüz yıllardır, çeşitli tedavilerde kullanılan bu şifalı bitkinin pek çok sağlık sorununa karşı etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle kış aylarında rastlanan ve halk arasında "kuru öksürük" olarak adlandırılan inatçı öksürüklerle mücadelede oldukça yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Bu bitkinin bilinen diğer faydaları ise şunlardır;

Hatmi çiçeği, gastrit, peptik ülser, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkili bir bitkidir.

Enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı olan Hatmi çiçeği, özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkilidir.

Hatmi çiçeğinin yaygın kullanımlarından biri ağrı giderici olarak topikal olarak uygulanmasıdır. Özellikle yapraklarının ağrı kesici etkisi olduğu bilinmektedir.

Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur.

Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir. Böbrek iltihaplarına iyi gelen bu bitki ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür.

İltihaplara karşı oldukça etkili olduğu bilinen hatmi çiçeği; prostat, sinüzit, zona, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir. 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN TARİF

Malzemeler:

Bir tutam Hatmi çiçeği

Yarım bardak kadar süt

Hazırlanışı:

Sütü bir kaba koyup kaynatın

Sütün içine hatmi çiçeğini koyun

Demlenmesini bekleyin

Ilık bir şekilde tüketin

Bu karışımı günde 1 kez kullanın.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.