Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Bu akşam kahve keyfi yapacağım

Her vaktin başka bir kahve keyfi vardır. Sabah kahvaltı sonrası içilen kahvenin başka, toplantıda içilen kahvenin başka, gece iş-sunumu veya ödev yetiştirirken içilen kahvenin hazzı başkadır.

Kokuların en güzeli, keyifli sohbetlerin vazgeçilmezi kahveyi, çoğu zaman uykumuzu kaçırmak adına içeriz.

Çünkü, şimdiye kadar birçok bilim insanının yaptığı araştırmalar, "Kırk yıl hatırı var" diyerek yudumladığımız kahvede bulunan kafeinin uyarıcı etkisi olması nedeniyle uykuya dalmayı zorlaştırdığını söylüyordu.

Şimdi sıkı durun, Amerika'da en son yapılan bilimsel bir çalışma "Gece kahve içmeyin, uykunuz kaçar" tezini çürütmüş.

Bir kahve sever olarak bu haberi gördüğümde bir solukta nefessiz okudum.

Çalışmayı, ABD'nin Florida Atlantik Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar yapmış.

Gönüllü 785 kişi, toplam 5 bin 164 gün ve gece izlenerek ne kadar kafein, alkol ve nikotin tükettikleri kayıt altına alınmış.

Araştırma ekibi daha sonra bu verileri, katılımcıların uyku süresini ve uyku verimliliğini kaydeden bilek sensörlerinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırmış.

Ne mi çıkmış bu sonuçlardan...

Nikotin ve alkol uykuyu bölerken, kafeinin uyku üzerinde etkisinin olmadığı belirlenmiş.

Çalışma, yatmadan önce içilen bir sigaranın uykuya dalmakta zorluk çekenlerde toplam uyku süresini 42 dakika, gece boyunca sigara kullanımının da uyku süresini yaklaşık 43 dakika azaltığını göstermiş.

Çalışmayı yapan ekipte yer alan Florida Atlantik Üniversitesi'nden Dr. Christine Spadola, Sleep Dergis'inde yazdığı makalede, yatmadan önceki 4 saat içinde tüketilen nikotin ya da alkolün uyku sürekliliğini olumsuz etkilediğini vurgulamış.

Araştırmanın, kahve ve çayın uykuyu kaçırdığı yönündeki yaygın inanışın tersine sonuçlar sunduğunu belirten Spadola, "Uyku öncesi kafein alımı ile uyku parametrelerinin hiçbiri arasında bir ilişki gözlemlemedik" açıklaması yapmış.

Brezilyalı ünlü roman ve söz yazarı Baulo Coelho, yıllar önce "Geceleyin koyu kahve içmekten çekinmem, uykularımın kaçıp kaçmaması başka sebeplere bağlıdır" demiş, sanki bu son araştırmanın sonuçlarını haber verir gibi...

Tekken arkadaş, arkadaşla sohbet, iş yerinde enerji deposu ve evdeyken huzurun adı olan kahveyi artık akşam da rahatlıkla için... Ben öyle yapmaya başladım bile...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları