1. YAZARLAR

  2. Burcu Uslu

  3. Böyle tüketmeye devam edersek 2050'de açız...
Burcu Uslu

Burcu Uslu

Yazarın Tüm Yazıları >

Böyle tüketmeye devam edersek 2050'de açız...

A+A-

Tüketim çılgınlığı her tarafı sarmış durumda. Bu çılgınlık AVM'lerin artışıyla doruk noktasına ulaştı. Giyim kuşam başta gelmekte. bir giydiğini bir daha giymeyen bir neslin tüketimi belki ekonomiye canlılık kazandırıyor ama ya kendi bütçesine... Hadi bu kendini ilgilendirir. Ama başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyayı ilgilendiren bir tüketim var ki o da GIDA.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre dünyada her yıl meyve ve sebzelerin en az yüzde 45'i israf ediliyor. Türkiye'de ekmek israfı ise tüm hızla devam ediyor. Kızılay verilerine göre Türkiye'de her yıl 500 bin ton ekmek çöpe gidiyor ve bu çöpe giden ekmeğin parasal karşılığı tam 80 devlet hastanesi yapımına tekabül ediyor.

 Hızla artan nüfus; gıda üretimi, gıdaya erişim, iklim değişikliği konularını da beraberinde getiriyor. Dünyada 821 milyon kişinin açlıkla mücadele ettiği günümüzde, uzmanlar mevcut tüketim modelinin değişmesi için uyarıda bulunuyor. Sürdürülebilir gıda üretimini iyileştirmek ve doğru beslenme alışkanlıklarının acilen edinilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu şekilde devam edilirse 2050 yılına gelindiğinde üç yerküre olsa insanların ihtiyaçlarının karşılanmasının mümkün olmayacağına dikkat çekiyor.

Türkiye'de Gıda Bankacılığının çatı kuruluşu olan Temel İhtiyaç Derneği, gıda bankacılığı ile sosyal fayda yaratan ve yaratmak isteyen kurumları ve tüm sivil toplum kuruluşlarını bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere 1. Gıda Bankacılığı Zirvesi'nde bir araya getirdi. Gıda bankacılığının dünyadaki örnekleri, Türkiye'deki hukuki düzenlemeler, gıda bankacılığı modelleri ve sıfır atık konuları alanında uzman isimlerce ele alındı.

Küresel gıda firması Barilla'nın Türkiye Müşteri Hizmetleri ve Talep Planlama Müdürü Buket Yıldırım Karagüç, dünya genelinde üretilen yiyeceklerin üçte birinin sofralara ulaşmadan israf edildiğini açıkladı. Karagüç, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için her gün tabağımıza koyduğumuz yiyecekler başta olmak üzere somut tedbirler alınmasının hem sağlık hem de gezegen için çok önemli olduğunu vurguladı.

Gıda israfının azaltılmasının önümüzdeki günlerde çokça konuşulması gerektiğine dikkat çeken Karagüç, "Önümüzde bir madalyon var. Madalyonun bir tarafında küresel ölçekte açlıkla mücadele eden ya da yetersiz beslenme ile mücadele eden büyük bir kesim var. Yaklaşık 9 kişiden biri bu sorunla karşı karşıya. Madalyonun diğer tarafında ise maalesef her 7 kişiden biri obezite ya da sağlıksız beslenme ile karşı karşıya ya da bu konudan doğan bazı sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Diğer yandan sahip olduğumuz gıdaların üçte biri ihtiyaç sahiplerine ulaşmadan israf oluyor. Yaşanan bu ciddi çelişki ve eşitsizlik tablosunu mutlaka değiştirmeliyiz. Bu çerçevede gıda bankacılığının önemi açıkça ortaya çıkıyor. Barilla Gıda olarak Gıda Bankacılığı konusunda Türkiye'de TİDER ile yolculuğumuza devam ediyoruz" diyor.

Bu yazı toplam 355 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar