Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüsameddin Acar

Hüsameddin Acar

Yazar

Bolt Pilot, keşke Atamızın atı olsaydı

GERİDE bıraktığımız 30 Ağustos tarihinde, Büyük Zafer'in 98'inci yıl dönümü tüm ülkede, Kıbrıs'ta ve temsilciliklerimizde kutlanırken, aynı gün, neredeyse ona yaşıt oylan Gazi Koşusu'nun da 94'üncüsü koşuldu…

Gerçekten Büyük Zafer'in 100'üncü yılına doğru yaklaşırken, kutlamalar daha bir derinlik, coşku ve anlam kazanıyor. Dünya durdukça, Türklerin Anadolu'ya ayak bastığı 1071'den bu yana Ağustos ayında elde edilen bu zaferler artan bir ilgiyle kutlanacaktır. Tekrar aziz, cefakâr ve vefakâr milletimize kutlu olsun.

At yarışçılığımızın en önemli derbisi olan Gazi Koşusu'nun da aynı günde 94'üncüsü koşuldu. Ayşegül Kurtel'in sahibi olduğu, Ahmet Çelik'in jokeyliğini yaptığı "Call To Victory" isimli safkan bu yarışı kazandı.

2 bin 400 metre mesafede koşulan Gazi Koşusu'nda bu yılın derecesi: 2.30.18...

Kutlarız…

İlki 1927'de koşulan Gazi Koşusu'nun 1930'daki startına İsmet İnönü'nün "Olga" isimli atı da katıldı. Yarışı kazanan Olgo'nın derecesi 2.44.00 idi.

Fakat 1996'da sahneye bir at çıktı ki, yarış severler bu ismi dünyada unutmaz:

BOLT PİLOT…

Derecesi 2.26.22…

ÇEYREK ASIRDIR KIRILAMIYOR

Bu derece, şu ana kadar yapılan 94 Gazi Koşusu yarışında elde edilen en iyi derece… Ve çeyrek asırdır kırılmayı bekleyen bir rekor…

Bolt Pilot başka bir attı ve sırtında Halis Karataş olduğu zaman da adeta rekor makinasına dönüşüyordu.

Adam olacak at, Gazi Koşusu'ndan bir yıl önce hipodroma çıkmış ve tüm yarışları kazana kazana gelmişti Gazi Koşusu'na. 1996'daki bu yarışı da rekor kırarak kazanan Bolt Pilot, hem kazanmaya hem de sahibi ile jokeyini zengin etmeye devam etti.

Oysa genelde Gazi Koşusu'nu kazanan atların çoğunda, bu yarıştan sonra büyük bir düşüş yaşanırdı. Fakat Bolt Pilot bu geleneği de tarihin çöplüğüne attı.

1996-98 arasında 30 önemli yarışa katılan Bolt Pilot, bunların 21'ini galibiyetle tamamladı. Ve üstelik art arda 11 birincilikle müthiş bir seri de yakaladı.

Bolt Pilot'un katıldığı yarışlarda, seyircilerin sayısı 3 katına çıkardı; özel seyircileri vardı. Ölmeden iki yıl önce 2013'te bir jübile yapıldı Bolt Pilot'a. Hayranlarıyla son kez bir araya getirildiğinde, sanki hayranlarını son kez görüşüymüş gibi tribünleri nemli gözlerle süzdü Bold Pilot.

2003'te yarış hayatından çekilen Bolt Pilot, harada aygır olarak görevine devam etti. Ve onun soyundan da 11 şampiyon at çıktı.

Ve efsane Bolt Pilot, 30 Nisan 2015 tarihinde 22 yıllık ömrünü tamamladı.

O ölünce Türkiye Jokey Kulübü tüm yarış camiasına bir taziye yayınladı.

Mezarı, Sakarya'nın Kaynarca ilçesindeki Atman-Karataş Harası'nın içinde bulunuyor.

Özdemir Atman'ın sahibi olduğu Bolt Pilot, Kraliçe II. Elizabet, Sakarya, Mimar Sinan, Başbakanlık, Boğaziçi İnt., Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Çaldıran gibi çok önemli koşuları da en önde tamamladı.

Ayrıca 2 yaşında 9 start 6 birincilik, 3 yaşında 9 start 8 birincilik, 4 yaşında 9 start 6 birincilik, 5 yaşında ise 3 start 1 birincilik dereceleri vardır Bolt Pilot'un. Genelde ise 30 start 21 birincilik, 4 ikincilik, 2 üçüncülük, 2 de dördüncülük derecelerin sahibidir bu efsane at… Bir başka deyişle; 30 yarışın 29'unda derece almıştır efsane at.

BOLT PİLOT, ATAMIZIN OLSAYDI

Hani derim ki…

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de at tutkunuydu. Atları sever, cepheleri ve uzakları onlarla yakın ederdi. En çok bindiği iki atın adı ise "Sakarya" ve "Çankaya" idi. Sakarya'yı daha çok Sakarya Meydan Muharebesi'nde kullandı Atamız, Çankaya'yı da Anadolu'da…

Gazi Mustafa Kemal'in atları da istinasız bakımlı ve süratli idi…

Ancak bir Pold Pilot değillerdi.

fotograf-husamettin.jpg

Hani diyorum ki…

Bu güzel ülkemizin, bu güzel cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ümüzün tıpkı rekor makinası Bolt Pilot gibi rüzgârlarla yarışan bir atı olsaydı; acaba güzel Cumhuriyetimizin yapı taşlarında, elde edilen zaferlerinde ve şanlı tarihinde bir öncelenme olur muydu?

Anadolu'yu yurt olarak perçinlediğimiz 30 Ağustos'un 98'inci yıl dönümü tüm ülkemize, milletimize ve kendini Türk hissedenlere bir kez daha kutlu olsun.

Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez saha saygı ve minnet duygusuyla anıyor, eserleri önünde saygı ile eğiliyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları