Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Birleşmiş Milletler temsilcisinin "acı" çığlığı

Bugün size dünyamızda yaşanan dramlardan birini aktarmak istiyorum. Nerede derseniz, çok uzak bir yerde değil, bize yabancı da olmayan bir ülkede yaşanıyor bu insanlık dramı; Yemen'de... 2015'in Mart ayında başlayan çatışmalar iç savaşa dönüştü.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de, İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan ve BAE desteğini alan hükümete bağlı güçler arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) bu rakamı çoğu sivil olmak üzere 10 bin olarak açıklarken insan hakları savunucusu kuruluşlar bu rakamın çok daha fazla olduğunu söylüyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF), geçtiğimiz şubat ayında yaptığı açıklama ise iç savaşın başka bir acı fotoğrafını ortaya koydu. UNICEF'in Yemen ofisi, çatışan tarafların 2 bin 700 çocuğu zorla silah altına aldığı, bunun yanı sıra Yemenli kızların üçte ikisinin 18 yaşına ulaşmadan evlendirildiği duyurdu. UNICEF, Yemen'de 2015'ten bu yana 6 bin 700'den fazla çocuğun hayatını kaybettiği aktarmıştı.

Temiz suya erişimin olmadığı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere bir çok salgın hastalığın her geçen gün artığı Yemen'de 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande'nin son yaptığı açıklama ise, büyük güçlerin hesaplaşma coğrafyası olan ve bölgesel güçlerin saldırgan politikaları ve uluslararası toplumun kayıtsızlığıyla fakirliğin pençesinde bırakılan Yemen'de yaşanan dramı göz önüne seriyor.

Yemen'de BM'ye ait 34 yardım programından sadece 3'ü için tüm yıllık fon bulunduğunu, bazılarının ise fon yetersizliği nedeniyle durdurulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıklayan Grande, donör ülkelerce geçen şubatta ülkeye 2,6 milyar dolar yardım sözü verilmesine rağmen, bu taahhüdün yarısından azının toplanabildiğini belirtip ekliyor: ''Hayati öneme sahip 22 yardım programı finanse edilmezse iki ay içinde kapanacak. Taahhüt edilen fonlara ihtiyacımız var, para gelmezse insanlar ölecek."

Grande, BM'nin geçen mayısta aşı kampanyalarının çoğunu durdurmak zorunda kaldığını, binlerce sağlık çalışanın artık finansal destek alamadığını, yardım yapılan 14 güvenli ev, 4 akıl sağlığı merkezinin ve bir su arıtma tesisinin kapandığını aktarıyor.

Grande, şu sözleri ise, Yemenliler'in sessiz çığlığını ve dünyanın duyarsızlığını özetliyor: "Dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığı Yemen'de en büyük insani yardım operasyonu yürütülüyor. Yemen'de milyonlarca insan kendi suçları olmamasına rağmen çatışmaların kurbanı ve hayatta kalmak için bize güveniyor. Bu durumdan utanç duyuyoruz. Bir ailenin gözünün içine bakıp 'yardım edecek paramız yok' demek içler acısı."

Uluslararası kuruluşların bu çığlığa bir an önce ses vermesi gerekiyor, ancak ülkedeki bu dramın tek çözümü savaşı sona erdirmekte.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları